DHT2008. Opatija

Program

Prezentacije

Kamping turizam - međunarodni stručni skup

ZAHVALA SVIM SUDIONICIMA DANA HRVATSKOG TURIZMA

Dani hrvatskog turizma održani su kao kruna ovogodišnje sezone, te najprije želim zahvaliti opatijskim domaćinima na gostoprimstvu, te u ime organizatora, Ministarstva turizma, zahvaljujem na suorganizaciji Hrvatskoj turističkoj zajednici, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj radioteleviziji, jer su odlično obavili svoj posao. Zahvalnost također upućujem svim strukovnim udrugama i organizacijama u turizmu, a najviše samim sudionicima koji su odazivom u velikom broju sudjelovali u brojnim događanjima, radionicama i predstavljanjima dosega hrvatskog turizma, kao i novinarima koji su izvještavali o tome.

Ove smo godine povezali akcije 'Plavi i zeleni cvijet i djelatnik godine u turizmu' i 'Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku' u zajedničku završnu manifestaciju, te dodjelom nagrada i priznanja na jednom mjestu pokazali širinu i raznolikost kvalitete hrvatskih turističkih odredišta, tvrtki i prinosa pojedinaca uspjehu turističke sezone.

Dani hrvatskog turizma okupili su više od tisuću sudionika, iz Hrvatske i inozemstva, od predstavnika strukovnih udruga i organizacija u turizmu, do predstavnika Svjetske turističke organizacije, Europske komisije i predstavnika turoperatora i europskih udruženja, te smo u nizu skupova razmotrili teme važne za hrvatski turizam kao stratešku granu gospodarstva i ocijenili ovogodišnju sezonu.

Pred nama je turistička 2009. godina, koja će za svjetski, pa tako i hrvatski turizam biti vrlo zahtjevna zbog globalne ekonomske krize, pa će rezultati rasprava na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma pomoći ukupnim aktivnostima na pripremi i očekivanjima od sljedeće turističke sezone.

Na skupu 'Hrvatski turistički forum', te razgovorima s predstavnicima niza međunarodnih udruženja i institucija, raspravljali smo o izazovima turizma u europskom kontekstu i dotakli niz aktualnih problema hrvatskog turizma, za koje tražimo rješenja i realizacijom novih programa Ministarstva turizma u uskoj suradnji sa svim subjektima u ovom području.

Uz najbolje želje svima koji sudjeluju u kreiraju hrvatskog turističkog proizvoda i u nadi dosezanja još veće kvalitete i konkurentnosti hrvatskog turizma, vidimo se na Danima hrvatskog turizma, sljedeće, 2009. godine.

Ministar turizma
Damir Bajs