Završeni seminari 'Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima' za Zagrebačku županiju

Slika /arhiva/061211-hr-sem.jpg

Uz financijsku potporu Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Zagrebačka županija, strukovna udruga Klub članova "Selo" i 'Hrvatski farmer'  održali su, protekla dva vikenda, trodnevne seminare o turizmu na seljačkim gospodarstvima.

Seminari su održani kod vinarske obitelji Krešimira Režeka (Plešivica, Jastrebarsko) te na turističkom seljačkom gospodarstvu obitelji Kezele (Šumećani, Ivanić Grad), a pohađalo ih je sedamdesetak sudionika - članova turističkih seljačkih gospodarstava iz Zagrebačke županije te predstavnika resornih ministarstava (turizma i poljoprivrede), turističkih zajednica, savjetodavne službe, komora, udruga i ostalih institucija koje se bave seoskim turizmom.

Po završetku dvaju seminara svi sudionici obišli su ruralnu turističku destinaciju i jedno seljačko gospodarstvo u blizini. Uz prikaz primjera iz prakse i zajedničko druženje sudionicima su  podijeljena priznanja za sudjelovanje.

Već početkom sljedeće godine održat će se seminari u Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji, uz detaljan plan i program ostalih seminara u 2007. godini.

U Zagrebačkoj županiji je trenutno registrirano 17 turističkih seljačkih domaćinstava (TSG), a postoji i velik interes za daljnji razvoj ovog oblika turizma koji je važan i za proizvodnju i plasman autohtonih, tradicijskih, domaćih i ekoloških proizvoda.

Glavne teme seminara bile su: Osnove seoskog turizma, Poljoprivredna regulativa na TSG, Uloga tradicije u oblikovanju ponude, Poticajne mjere MMTPR, Zaštita i obnova kulturne i prirodne baštine, Kako organizirati 24 sata boravka gostiju na TSG, Porezna regulativa, Mirovinsko i zdravstveno osiguranje, Knjigovodstvo i računovodstvo TSG, Gastronomija, kuharstvo i posluživanje, Marketing, Pravni okvir za registraciju TSG, Zakoni i pravilnici iz turizma, zaštite prirode i okoliša, Uvjeti poslovanja i veterinarsko-sanitarni nadzor na TSG.

Klub članova "Selo" strukovna je udruga koja okuplja turistička seljačka gospodarstva, proizvođače autohtonih i tradicijskih proizvoda te sve one koji se bave ruralnim turizmom. Hrvatski farmer d.d. djeluje već petnaestak godina i bavi se razvojem i marketingom u ruralnim prostorima te regionalnim razvitkom.



Pisane vijesti