DSZ: U prvih 10 mjeseci Hrvatsku posjetilo više od 10 milijuna turista

Slika /arhiva/Brodarica-w.jpg

U Hrvatskoj je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci ostvareno tri posto više dolazaka i noćenja turista prema istom lanjskom razdoblju u svim komercijalnim i smještajnim objektima, kumulativni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DSZ).

Tako je u prvih deset mjeseci zabilježeno 10,03 milijuna turističkih dolazaka te je ostvareno 52,2 milijuna noćenja.  Prosječno je ostvareno 5,2 noćenja po dolasku.

Statistički podatci pokazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj boravilo 8,49 milijuna stranih turista, što je porast za dva posto, dok je snažnije, za 12 posto porastao broj dolazaka domaćih turista i oni su ostvarili 1,5 milijuna turističkih dolazaka.

Za dva posto porastao je i broj noćenja stranih turista i oni su ostvarili 46,6 milijuna noćenja, dok su noćenja domaćih turista povećana za devet posto, na 5,57 milijuna noćenja.

Strani turisti i nadalje imaju dominantan udio u turističkim noćenjima, 89,3 posto, no, snažniji rast noćenja domaćih turista ipak je utjecao na blago smanjenje tog udjela s obzirom da su stranci u prvih deset mjeseci prošle godine imali udio od 90 posto. 

U strukturi noćenja stranih turista, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (23,5 posto), Italije (11,6 posto), Slovenije (11,2 posto), Austrije (8,6 posto), Češke (8,4 posto), Mađarske (4,7 posto) te Nizozemske (4,1 posto), što je ukupno 72,1 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 27,9 posto noćenja.

Najveći pak porast u dolascima i noćenjima bilježe gosti iz Japana. Broj dolazaka japanskih turista tako je više nego udvostručen i u prvih deset mjeseci Hrvatsku je posjetilo 58,6 tisuća Japanaca, a ostvarili su 90,6 tisuća noćenja, što je porast za 83 posto u odnosu na isto vrijeme lani. No, japanski se turisti istodobno i najmanje zadržavaju u Hrvatskoj, odnosno ostvare tek 1,5 noćenja po dolasku. 

Značajniji rast fizičkih turističkih pokazatelja bilježe i turisti iz SAD-a - u deset mjeseci ostvarili su 15,7 tisuća dolazaka i 364,7 tisuća noćenja, što je porast od 35 posto u dolascima, odnosno 33 posto u noćenjima. 

Sličan se porast bilježi i kod turista iz Rusije kojih je u deset mjeseci u Hrvatskoj boravilo 107,2 tisuće, što je porast za 36 posto, a ostvarili su 932,3 tisuće noćenja, što je rast za 35 posto. Rusi su ujedno i gosti koji se najduže zadržavaju u Hrvatskoj, prosječno po dolasku ostvare 8,7 noćenja. (Hina)



Pisane vijesti