Završen šesti seminar za turistička seljačka gospodarstva i seoski turizam

Slika /arhiva/P2150015.jpg

U organizaciji Zadarske županije, strukovne udruge Klub članova "Selo" i Hrvatskog farmera d.d. u Starigradu (Uprava nacionalnog parka „Paklenica“) završen je šesti seminar za obrazovanje turističkih seljačkih gospodarstava i svih ostalih sudionika u seoskom turizmu.

Na trodnevnom seminaru okupilo se tridesetak sudionika, a bio je šesti u nizu seminara koji se održavaju diljem Hrvatske u posljednjih godinu dana, počevši od Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i sada Zadarske županije. Na tim seminarima sudjelovalo je više od 200 sudionika. Održavanje seminara u Starigradu financirali su Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Zadarska županija.

Predsjednica uprave Hrvatskog farmera i predsjednica udruge Klub članova „Selo“ Dijana Katica istaknula je zadovoljstvo velikom zainteresiranošću lokalne zajednice i poduzetnika za razvoj seoskog turizma u okviru održivog razvitka ruralnih prostora.

Iako postoje problemi koji se prvenstveno odnose na nesuglasje propisa, posljednjih godinu dana osjeti se pozitivno ozračje svih zainteresiranih, a Katica je najavila brojne akivnosti diljem Hrvatske koje slijede ove godine (Sajam turizma u Splitu, Okrugli stol „Quo vadis seoski turizam“, Prvi nacionalni kongres o seoskom turizmu). 

Nazočne su prigodnim riječima pozdravili načelnik općine Starigrad Krste Ramić i Vesna Rajković ispred Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te Dražen Cerjanec ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Na početku seminara, Ivo Grbić, župan Zadarske županije istaknuo je da će sudionici pronaći saznanja o svojoj djelatnosti, otkriti nove mogućnosti i obogatiti vlastite seljačke i seoske turističke proizvode. Seminar je otvorio sa željom da se već sutra, s novim znanjima i idejama, obogati niska turizma Zadarske županije trajnim i neponovljivim vrijednostima ruralnog kraja, ovog puta ne samo kroz tradicijsku i kulturnu, već i gospodarsku valorizaciju.

U Zadarskoj županiji je registrirano 41 turističko seljačko domaćinstvo, a postoji i velik interes za daljnji razvoj ovog oblika turizma koji je važan ne samo za sveukupni turizam već i za proizvodnju i plasman autohtonih, tradicijskih, domaćih i ekoloških proizvoda, kao i za cjelokupan razvoj županija i širih regija.



Pisane vijesti