Ministar Kalmeta otvorio sajmove 'Sport i nautika' i 'Hoteli&Gastroteh'

Slika /arhiva/070221-P2219441.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta otvorio je danas na Zagrebačkom velesajmu međunarodne specijalizirane sajmove 'Sport i nautika' i 'Hoteli&Gastroteh', na kojima nastupa oko 640 izlagača iz Hrvatske i 30-ak zemalja svijeta.

Ovakva gospodarska manifestacije od velike je važnosti za Hrvatsku kojoj je turizam jedna od temeljnih djelatnosti, jer želimo i dalje unapređivati svoj turizam i povećavati prihode od njega, rekao je ministar Kalmeta. Turizam čini 20 posto ukupnog BDP, a u prošloj je godini prvi put broj  turista koji su posjetili Hrvatsku veći od 10 milijuna, dok ćemo prihodima premašiti 6 milijardi eura, naglasio je ministar.

Ovakvi sajmovi nisu samo susret ponude i potražnje, iako se i ovdje naprave brojni kontakti i ugovori , već je ovo mjesto na kojemu se upoznajemo s novim trendovima i ocjenjujemo vlastite tržišne pozicije, rekao je ministar istaknuvši posebnu važnost nautičkog turizma.

Hrvatska sa svojih 6.300 km obale i 1.246 otoka doista je hit destinacija nautičara i jedna od destinacija na kojoj će broj nautičara samo rasti. U protekloj je godini naše more posjetilo je 550.000 nautičara i po nekim procjenama prihod od tog oblika turizma dosegnuo je oko 700 milijuna eura u prošloj godini, rekao je Kalmeta.

Ministar je spomenuo nedavno izrađenu Studiju razvoja nautičkog turizma koja je podloga za donošenje strategije nautičkog turizma što će je Vlada uputiti na raspravu Saboru Republike Hrvatske. 

Bit će to ključni dokument kako dalje razvijati nautički turizam u Hrvatskoj, jer jedan je od zaključaka Studije i potreba za povećanjem broja vezova na Jadranu za 15.000 i to 10 tisuća u moru i 5 tisuća na tzv. suhom vezu. Napomenuo je kako sada imamo 83 luke nautičkog turizma i 21.530 vezova, dok bi se prema postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji u Hrvatskoj moglo izgraditi još 33.600 vezova, dakle puno više od onoga što predlaže Studija, ali bilo bi to u neskladu s održivim razvojem.

Hrvatskoj također nedostaje marina za mega jahte te se planira njihova gradnja u blizini zračnih luka Pula, Krk, Zadar, Split i Dubrovnik, rekao je Kalmeta.

Broj čarter tvrtki u Hrvatskoj se u protekle dvije godine povećao s 148 na 719, dodao je ministar Kalmeta, a to je rezultat donošenja Pomorskog zakonika čime je crni čarter praktički ukinut, što je vrlo pozitivan trend.

Ministar Kalmeta čestitao je hrvatskim proizvođačima plovila i opreme na njihovu uspješnom poslovanju i na tome što su učinili Hrvatsku prepoznatljivom u širem okruženju i svijetu, rekavši kako danas imamo oko 70 proizvođača plovila i opreme koji zapošljavaju oko 2.500 djelatnika, a prošle godine izgradili su oko 2.000 plovila vrijednosti gotovo 75 milijuna eura. Posebno je istaknuo 'Salonu 37' solinskog proizvođača 'AD brodovi', brod koji je prošle godine na ovom sajmu proglašen brodom godine, a na jednom od najpoznatijih nautičkih sajmova u svijetu, duesseldorfskom sajmu brodova, izabran je za europski brod godine 2007. u kategoriji dužine od 10 do 12 metara.

Salona 37 u plovidbi (foto: FaH) Salona 37 u plovidbi (foto: FaH)



Pisane vijesti