Završen Projekt „Edukacija hotela iz zaštite okoliša“

Slika /arhiva/logo-cro-cpc.jpg

Radionica Projekta „Edukacija hotela iz zaštite okoliša“  održana je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore. Riječ je o Projektu čiji je osnovni cilj bio doprinijeti održivom poslovanju hotela kroz podizanje svijesti o potrebi zaštite okoliša, provedbom interaktivnog treninga iz čistije proizvodnje.

Glavni organizator Projekta bio je Hrvatski centar za čistiju proizvodnju uz suradnju Norveškog nacionalnog instituta za tehnologiju iz Osla (Tehnologijske Institut), a financirala ga je Vlada Kraljevine Norveške.

Predstavljanju završnih rezultata nazočili su i članovi Savjetodavnog odbora Projekta, kojeg su sačinjavali predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Norveške.

U Projektu, koji je započeo u siječnju 2006. godine, sudjelovalo je ukupno 5 turističko hotelijerskih tvrtki, sa sedam hotela, a to su Hotel Kutina iz Kutine, Hoteli Diamant i Kristal iz Poreča, Hotel Vicko iz Starigrada Paklenice, Hotel Ambasador iz Opatije i Nacionalni park Brijuni.

Tijekom treninga polaznici su se prije svega upoznavali s osnovama sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 1401, definiranjem specifičnih okolišnih indikatora te eko marketingom, a niz konkretnih mjera koje su se nakon toga provodile na terenu, uključivale su npr. ugradnju štednih žarulja, racionalno korištenje plina, ugradnju termostatskih ventila, tuševa sa štednim nastavcima i plastičnih prozora, te  rekonstrukcije zastarjelih kotlovnica.

Goran Romac, ravnatelj Hrvatskog centra za čistiju proizvodnju, posebno je izdvojio štednu mjeru koju je tijekom Projekta uveo Nacionalni park Brijuni, a to jest  čišćenje ulica i zalijevanje zelenih površina s vodom iz bušotina što im je priskrbilo godišnju uštedu pitke vode u iznosu od 1.300 kubnih metara.

Uspješno provedenim mjerama može se pohvaliti i Hotel Vicko, koji je na početku projekta bio jedini predstavnik Udruge obiteljskih i malih hotela. Tijekom protekle godine, uspjeli su nakon jednokratne investicije od oko 72.000 kuna ostvariti godišnju uštedu više od 30.000 kuna.

Prije završnog uručenja certifikata svim polaznicima za uspješno završeni trening iz čistije proizvodnje, nazočnima se obratila veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Elisabeth Walaas, koja je pohvalila cijeli Projekt i ostvarene rezultate. Naglasila je koliko ju veseli što se pokazalo da se ekološke mjere mogu uspješno implementirati u turizam, točnije u hotelijersku djelatnost. Sve to, dodala je, omogućit će u Hrvatskoj zaštitu dugotrajnog i održivog turizma.

Pored velikih financijskih ušteda, Goran Romac želio je istaknuti i iznimne rezultate koji će izravno  koristiti zaštiti okoliša, a tu se ubraja i postignuto godišnje smanjenje količine otpadnih voda od 19 milijuna litara.   

 



Pisane vijesti