Započeo tjedan prepun sportskih aktivnosti diljem Hrvatske

Slika /2022_photo_ilustrac/ETS1.jpg

Na Trgu J.J. Strossmayera danas je i službeno započeo Europski tjedan sporta, kojeg je otvorila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Inicijativa za održavanje Europskog tjedna sporta započela je prije osam godina kada je Europska komisija odlučila odgovoriti na negativne trendove bavljenja tjelesnom aktivnošću građana. Hrvatska se odmah priključila ovoj inicijativi, svjesna kako je sport i tjelesna aktivnost izuzetno važna za tjelesno, ali i psihičko zdravlje svakog pojedinca te u konačnici i za bolji i kvalitetniji život. Kroz cijeli tjedan Ministarstvo turizma i sport organizira niz aktivnosti kojima se nastoji pokazati da se sportom može baviti svugdje i u svako vrijeme, i da je svaka, pa i najmanja tjelesna aktivnost važna. Kroz osam godina u sedam dana Europskog tjedna sporta organizirano je više od 300 događaja, a uključeno je bilo više od 200.000 građana.

„Jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske je uključivanje što većeg broja naših građana u sportske aktivnosti, a posebno se to odnosi na djecu i mlade. Zbog toga se ulaganje u sport povećalo za više od sto posto, a kontinuirano su rasla ulaganja i u vrhunski sport za krovna sportska udruženja i nacionalne sportske saveze, ali isto tako i za sportsku infrastrukturu kako bismo sport učinili što dostupnijim svima. Trenutačno je u fazi donošenja i novi Zakon o sportu kojim će se napraviti još dodatan iskorak, a posebno važno je što će se njime omogućiti i dodatna pomoć za podršku lokalnom sportu“, istaknula je ministrica Brnjac te se zahvalila svim partnerima koji su se i ove godine uključili u Europski tjedan sporta kao i ambasadorima koji su svima inspiracija za aktivniji i zdraviji život.

 U organizaciji Ministarstva turizma i sporta te uz partnerstvo Hrvatskog sportskog plesnog saveza u sklopu današnjeg otvorenja građani su imali prilike naučiti plesne korake, testirati svoje motoričke sposobnosti za bavljenje sportskim plesom, pojedinačno, ali i u paru te sudjelovati u mini plesnom natjecanju i pokazati svoje plesno umijeće.

Također, Ministarstvo turizma i sporta promoviralo je i novu inicijativu Europske komisije, kojoj je pristupila i Hrvatska, HealthyLifeStyle4All kojom se promiču vrijednosti zdravog života. Građani su stoga imali priliku potpisati Odluku o zdravijem načinu života i tako simbolično odlučiti usvojiti zdrave navike.

Sportske aktivnosti nastavljaju se već sutra, kada je na rasporedu Nacionalni sportski dan, koji se održava u Sportskom selu na zagrebačkom Jarunu od 11 do 16 sati te BeActive Night, koja se ove godine održava u Karlovcu na Šetalištu dr. Franje Tuđmana od 20 sati. I ovim putem pozivamo građane da nam se priključe i vježbaju zajedno s nama!




Priopćenja