UHPA konferencija za medije: Školska putovanja pod upitnikom

Slika /arhiva/uhpa_101014-press.jpg

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) održala je konferenciju za medije povodom primjene Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Iako UHPA pozdravlja donošenje Pravilnika, istovremeno iskazuje zabrinutost zbog pojedinih stavki. Na konferenciji za medije o problematici novog Pravilnika govorili su Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e te Jurica Glavina, član Upravnog odbora UHPA-e i voditelj UHPA-ine radne skupine za školska putovanja. Jedna od takvih odredbi je i ona koja predviđa da troškove dnevnica nastavnika na školskim izletima, ekskurzijama i drugim odgojno-obrazovnim aktivnostima izvan škole snose osnivači (županije i gradovi), iako pojedini osnivači ne raspolažu dostatnim sredstvima.

„Školska putovanja samo na području Hrvatske vrijedna su oko 100 milijuna kuna te se oko 200 tisuća noćenja ostvaruje izvan glavne sezone. Stoga apeliramo na Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstvo turizma da iznađu rješenje za problematiku Pravilnika kako bi svi učenici ostvarili program izvanučionike nastave, a da se ne ugrozi vrijednost industrije školskih putovanja “, kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

„Dio osnivača neće moći financirati putovanja djece što će utjecati na pred i posezonu 2015. godine, ali i na adekvatno i jednako obrazovanje sve djece. Školska putovanja ne treba gledati samo s komercijalnog aspekta, već moramo priznati kako su ona sastavni dio obrazovanja“, kazao je Jurica Glavina.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta treba pronaći adekvatna rješenja za isplatu dnevnica profesorima što je i uvjet da bi se putovanje održalo, rečeno je na konferencije za medije. Također, istaknuto je kako je pitanje dnevnica ozbiljan problem za osnivače i škole te da se odmah mora intenzivno početi raditi na njegovom rješavanju. Pretpostavljamo kako će rezultati ovakve odredbe Pravilnika utjecati na odustajanje od provođenja izvanučioničke nastave, osobito u slabije razvijenijim sredinama, rečeno je.

Na konferenciji za medije prisutnim novinarima prvi put je predstavljena i UHPA-ina brošura „Turističke agencije specijalisti za školska putovanja 2014./2015.“ koja izlazi u nakladi od 3600 primjeraka. U brošuri su predstavljene 32 agencije koje su potpisale i obvezale se poslovati prema određenim kriterijima i etičkim kodeksima poslovanja. (UHPA)



Pisane vijesti