Svečanost uručenja plavih zastava

Slika /arhiva/Bflogo_small.jpg

U organizaciji Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša", grada Biograda na moru i biogradske Turističke zajednice danas su svečano uručene plave zastave za 103 plaže i 19 marina u Hrvatskoj.

U sklopu svečanosti podignuta je plava zastava na biogradskoj plaži "Dražica", a središnji događaj u nizu priredaba organiziranih u Biogradu bio je gastro-eko stol dug oko 200 metara, na kojem je posluženo više desetaka jela i specijaliteta biogradskog i šireg dalmatinskog područja.

Predsjednik Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša" Ante Kutle rekao je da plava zastava znači lijepo, ugodno i čisto more.

Nije nam cilj inflacija takvih priznanja, pa oni koji dobiju plavu zastavu moraju zadovoljiti stroge kriterije i međunarodne inspekcijske nadzore, rekao je Kutle.

Po njegovim riječima, na prostoru južne zemljine polutke  nagrađeno je ukupno 2.549 plaža i 638 marina u 38 zemalja. Za područje sjeverne polutke tek će se u listopadu znati broj nagrađenih plaža i marina.

U Hrvatskoj su ove godine tim priznanjem nagrađene 103 plaže i 19 marina. Najveći broj nagrađenih plaža i marina je u Istri, a slijedi Primorsko-goranska županija.

Zadarski župan Ivo Grbić istaknuo je da plava zastava znači vrhunsku turističku promidžbu Hrvatske. Priznanje se temelji na očuvanosti i čistoći plaža i marina i zato želimo da čitava hrvatska obala u perspektivi dobije status očuvanog ekološkog područja, rekao je Grbić. 

Kutle je također najavio da će ove sezone međunarodne inspekcije nadzirati kakvoću mora na plažama i u marinama u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. (Hina)



Pisane vijesti