Skup o razvoju kontinentalnog turizma

Slika /arhiva/060408-vu-FaH.jpg

(foto: FaH)U Vukovaru je danas počeo dvodnevni četvrti turistički forum kontinentalne Hrvatske, na kojem će o središnjoj temi "Hrvatskim kulturnim rutama u odnosu na europske kulturne rute", razgovarati  predstavnici Instituta za turizam, ministarstava kulture, mora, turizma, prometa i razvitka, Sektora za turizam HGK te turističkih ureda, agencija i tvrtki s područja kontinentalne Hrvatske.

Podsjećajući na projekt "Kulturni putevi jugoistočne Europe" Zofia Mavar iz Ministarstva kulture  istaknula je kako je riječ o projektu kojega je još 1999. godine pokrenuo Bugarski nacionalni komitet ICOMOS, a prihvatli su ga, pored Bugarske, Albanija, BiH, Hrvatska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Turska i Srbija i Crna Gore.

"Krajnji je cilj Projekta da kulturno nasljeđe bude pokretač novih ideja u programima razvoja pojedinih područja, a bogata kulturna baština odabranih područja postane dio mreže kulturnih putova Europe koji se po pravilu uklapaju u mrežu turističkih cesta", rekla je Mavar.

Prema njezinim riječima, kao pilot projekt koji će razvijati na svom području Hrvatska je odabrala projekt "200 godina Lujzijane" u okviru kojega se već provode mnoge aktivnosti.

Lujzijanska cesta, koja vodi od Karlovca prema Rijeci, jedna je od prvih cesta u Hrvatskoj te  zaslužuje pozornost zanimljive turističke rute koja obuhvaća širi prostor uz tu povijesnu cestu, ocijenila je Mavar.

Dodala je kako na području Vukovarsko-srijemske županije postoji ideja da se kulturne rute vežu uz važne arheološke lokalitete poput Vučedola kod Vukovara i Sopota nedaleko Vinkovaca.

Na skupu će, uz ostalo, biti predstavljena i turistička ponuda Vinkovaca i Vukovara. Forum  završava u petak prezentacijom turističkih projekata Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje i Medvednica, Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i tvrtke Spectrum d.o.o. Delnice te raspravom sudionika Foruma. (Hina)
 



Pisane vijesti