Sastanak Hrvatske udruge hotelijera i restoratera

Slika /arhiva/060404-1.jpg

Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam"Predsezona koja je već u tijeku, po trenutačnim pokazateljima, zabilježit će 5 postotni porast u turističkim dolascima i noćenjima u odnosu na predsezonu prošle godine", najavio je Zdenko Mičić državni tajnik za turizam na početku svoje prezentacije u sklopu sastanka Hrvatske udruge hotelijera i restoratora koji je održan danas u hotelu „Sheraton“ u Zagrebu.

U svojoj prezentaciji posvećenoj pripremi i provedi aktivnosti za turističku 2006. godinu, a vezano uz predsezonu, Mičić je naglasio kako jedino splitska regija najavljuje određeni pad u brojkama, dok se sve ostale nadaju snažnom porastu u dolascima i noćenjima. Kao veliki problem ističe još uvijek nedovršene radove na uređenju i obnovi pojedinih hotela koji će svoja vrata otvoriti tek početkom ljeta.

Kao osobito važnu činjenicu izdvojio je i velike javne i privatne investicije koje će se ove godine realizirati u turizmu. Privatne investicije penju se do 500 milijuna eura, a javne investicije, koje se odnose na komunalnu infrastrukturu, uređenje zelenih površina, čišćenje mora i slično, zaokružit će se s 300 milijuna eura. 

U nastavku prezentacije, Mičić je govorio o Zakonu o privatizaciji koji se trenutačno nalazi u izradi. Cjelokupni proces privatizacije u turizmu bi, po njegovim riječima, trebao završiti do kraja 2007.godine, s obzirom da se u državnom vlasništvu još uvijek nalazi 19 hotelskih kuća.

Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-aDrugi zakon u izradi, koji će uskoro na javnu raspravu, je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. U sklopu toga zakona, Mičić je najavio i mnoge bitne promjene kao što su primjerice način reguliranja radnog vremena ugostiteljskih objekata, povećanje iznosa prekršajnih kazni, reguliranje rada tzv. dvojnih objekata koji će se morati svrstati u kategoriju ili kafića ili noćnog bara.

Direktor glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić također očekuje sličan postotak porasta turističkih dolazaka i noćenja u ovoj godini koja bi trebala zabilježiti ukupni 2 postotni porast u odnosu na 2005. godinu.

Ostali važni ciljevi hrvatskog turizma uključuju i stabilizaciju njegova na međunarodnom tržištu, povećanje korištenja smještajnih kapaciteta i produženje trajanja turističke sezone kao i daljnju afirmaciju nacionalnog turističkog branda kao i brandova pojedinih turističkih regija.

Svjetsko turističko tržište, naglasio je Bulić, unatoč teškim okolnostima u ovoj i protekloj godini, svejedno bilježi dobre rezultate po analizama WTO-a.  Tijekom 2005. godine zabilježen je nastavak uzlaznog trenda na međunarodnom turističkom tržištu s 808 milijun dolazaka, što je porast od 42 milijuna u odnosu na 2004. godinu.

Franco Palma, predsjednik HUH-aNa Europu se odnosi 55 posto ukupnih svjetskih turističkih putovanja, a kao poseban "pobjednik sezone 2005." izdvaja se područje južne i mediteranske Europe s preko 158 milijuna turističkih dolazaka.

Od cijelog niza emitivnih tržišta, dobri rezultati očekuju se već tradicionalno od Njemačke, Italije, Slovenije i Austrije, dok primjerice češko tržište ima poteškoća s povećanjem cijena koje se u Hrvatskoj javlja u svim segmentima turizma. Pozitivni trendovi očekuju se i uz Mađarsku, Nizozemsku, Poljsku, Slovačku i Francusku, a za tržište Sjedinjenih država  i Kanade još uvijek je naglašen problem nepostojanja izravnih zračnih linija prema Zagrebu i hrvatskoj obali.

O tome kako je glavno razdoblje knjiženja turističkih dolazaka još uvijek pred nama i kako će se tek onda moći raspravljati o rezultatima, govorio je i Franco Palma, predsjednik Hrvatske udruge hotelijera i restoratera te zaključio kako "bitka za gosta tek predstoji".

Osim što je pohvalio velike investicije koje su u tijeku, kritizirao je činjenicu što se premalo investira u samog turističkog djelatnika, u njegovo znanje i osposobljenost. Na kraju, naveo je još niz strateških, operativnih i zakonskih pitanja s kojima se hrvatski turizam mora suočiti, od problema rješavanja vlasništva nad turističkim zemljištima do građevinskih dozvola i slično.
 



Pisane vijesti