Skup ministara turizma zemalja jugoistočne Europe

Slika /arhiva/cmf_logo2gif

Na marginama Crans Montana foruma, čija je misija profiliranje Hrvatske kao lidera u regiji, poglavito među zemljama na putu u EU, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka danas je organiziralo susret ministara turizma zemalja Jugoistočne Europe, regionalne grupacije kojom Hrvatska predsjedava u jednogodišnjem mandatu.

Ovim skupom, pod nazivom „Kako regija vidi svoje veze s EU“, Hrvatska želi iskoristiti svoj položaj u približavanju EU da kroz regionalnu suradnju sa zemljama na raznim pozicijama u procesu pridruživanja EU, promovira iznalaženje što šireg spektra mogućnosti za gospodarski razvoj kroz razvoj turizma.

Protokolom o suradnji na području turizma u Jugoistočnoj Europi, koji će na zagrebačkom skupu biti potpisan podržava se prijenos znanja i iskustva o procesu pregovaranja, s posebnim naglaskom na prilagodbama unutar područja turizma, s članica EU i zemalja pred pristupom EU na zemlje-kandidate i zemlje koji se nalaze u procesu stabilizacije i pridruživanja. Pri tome se posebno važnim za zemlje kandidate smatra znanje o djelotvornom korištenju pretpristupnih i strukturnih fondova na korist turizmu.   

Isto tako izražava se stajalište da EU može imati iznimno veliku ulogu za ukupan razvoj turizma u ovom području Europe kroz pojedinačne sporazume sa zemljama foruma i druge oblike suradnje, preko financijskih i tehničkih instrumenata potpore.

Preporučuje se i bolje korištenje postojećih regionalnih i međunarodnih struktura za zagovaranje i postizanje regionalnih ciljeva tj. čvršća suradnja na području turizma u Srednjoeuropskoj i Jadransko-jonskoj inicijativi, Svjetskoj turističkoj organizaciji i njezinoj Komisiji za Europu, kojom predsjedava Republika Hrvatska.

Protokol se zalaže i za afirmaciju Internet portala europskih turističkih destinacija, koje je na Konferenciji ministara turizma EU u Beču, 21. ožujka 2006. godine lansirala European Travel Commission (ETC), kao sredstva koje promiče međusobnu suradnju.

Na prvom skupu ministara turizma zemalja Jugoistočne Europe, održanom 23. svibnja 2003. godine u Ateni, potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji na području turizma, a na istovrsnom skupu u Beogradu 16. travnja 2004. godine Protokol o suradnji na području turizma. 



Pisane vijesti