"Rođenje Europe/Rojstvo Evrope" - zajednički EU projekt kulturnog turizma Slovenije i Hrvatske

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Četiri partnera, dva iz Hrvatske i dva iz Slovenije sudjeluju u EU projektu "Rođenje Europe/Rojstvo Evrope" kojemu je svrha načiniti prepoznatljivo odredište kulturnog i arheološkog turizma, a na konferenciji za novinare u Varaždinskim Toplicama u ponedjeljak je predstavljeno što je s tim u vezi dosad učinjeno.

U projetku sudjeluju Zavičajni muzej Varaždinskih Toplica i Muzej Prigorja iz Hrvatske te Zavod za kulturu Slovenske Bistrice i Razvojna agencija Kozjanskog iz Slovenije.

Martina Zanjković iz Zavoda za kulturu Slovenske Bistrice izvijestila je da se intenzivno radi kako bi se dovršilo istraživanje arheološkog nalazišta u blizini tog mjesta, što je i jedan od ciljeva projekta, a za što je dobiven novac iz EU.

Drugi slovenski partner, Razvojna agencija Kozjansko, u čije je ime govorila Breda Kovač-Retuznik, rekla je da je riječ o turističko-kulturnim proizvodima koji će biti temelj za kvalitetnu turističku ponudu te pozicioniranje tog dijela Slovenije na 'turističku kartu'. Agencija radi za Općinu Šentjur te za još šest susjednih općina.

Morena Želle iz Muzeja Prigorja, objašnjavajući razloge uključenja tog muzeja u projekt, istaknula je da je u okolici Sesveta mnogo arheoloških lokaliteta.

U ime domaćina - Zavičajnog muzeja Varaždinskih Toplica, Spomenka Vlahović predstavila je dosadašnje aktivnosti, poput nekoliko keramičkih, rimskih i edukativnih radionica te promidžbene aktivnosti na projektu.

Nakon konferencije za novinare, kao jedna od aktivnosti projekta, održana je rasprava čija je svrha bila predstaviti mogućnosti arheološke i kulturne baštine kao temelja za razvoj kulturnog turizma dviju zemalja. Varaždinske Toplice i grad Zagreb bili su nositelji razvoja kontinentalnog turizma u Hrvatskoj kad je u pitanju kulturna baština i arheološki turizam.

Inače, svrha projekta pod nazivom "Rođenje Europe/Rojstvo Evrope" jest održivi razvoj i jačanje regionalnog identiteta zaštitom i revitalizacijom kulturne baštine.

Tim se projektom povezalo nekoliko arheoloških nalazišta u dvjema zemljama - Ančnikovo gradišće nad Jurišnjo vasjo na Pohorju, Rifnik pri Šentjurju i Ajdovski grade pri Sevnici u Sloveniji te Kuzelin kod Donje Glavnice i arheološki park Aqua Iasae Varaždinske Toplice s hrvatske strane.

(Hina)



Pisane vijesti