Privatna gimnazija predstavila strategiju razvoja turizma Slavonije i Baranje

Slika /arhiva/kopacki-rit-w-map.jpg

Učenici i profesori privatne osječke Gimnazije "Gaudeamus" predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare strategiju razvoja turizma Slavonije i Baranje čijom bi se izradom ta regija mogla uključiti u dobivanje novca iz predpristupnih fondova EU-a, vrijednih 300 milijuna eura.

Nazočni predstavnici osječke i županijske Turističke zajednice poduprli su strategiju koja obuhvaća 16 odredišta te najavili zajednički rad na predstavljanju turističkih i povijesnih vrijednosti Slavonije i Baranje i izradu konkretnih projekata za predpristupne fondove.

Po riječima poslovnog menadžera Gimnazije "Gaudeamus" Saše Šakića, strategija razvoja turizma Slavonije i Baranje rađena je šest mjeseci, a obuhvaća povijest i mogućnosti regije, koja je, po procjeni stranih turističkih djelatnika, nedovoljno istražena i predstavljena, što znači da se moraju uključiti i arheološki stručnjaci i povjesničari.

Kada je riječ o Osijeku, potrebno je istaknuti da je to grad koji skriva ostatke rimskoga Hadrijanova mosta i koji ima Tvrđu kao sačuvani povijesni grad, a godinama se razmišlja o uvođenju starih obrta i ostalih atraktivnih sadržaja, rekao je Šakić.

Posebice važnim ocijenio je turističko predstavljanje povijesti grada na Dravi, pa bi tako za turiste trebalo organizirati igrokaze, primjerice o protjerivanju Turaka iz Osijeka u 17. stoljeću i slično.

Gimnazija "Gaudeamus" ove godine slavi 10. obljetnicu, a jedina je gimnazija u hrvatskim i europskim razmjerima koja za svoje učenike, ali i za učenike iz europskih zemalja ima organiziranu školu u prirodi, rekao je Šakić.

Škola u prirodi je u Parku prirode Kopačkome ritu i prava je učionica u šumskom i prirodnom okružju, gdje se uči kako čuvati i voljeti svoja nacionalna bogatstva. (Hina)



Pisane vijesti