Premijeri Sanader i Stoiber otvorili CBR sajam

Slika /arhiva/070222-n222am1.jpg

foto: Marin Aničić, Novi listSajam CBR u Münchenu prilika je za promociju naših gospodarskih interesa, ali i za političku promociju Hrvatske kao dvadeset i osme zemlje članice Europske unije, istaknuo je predsjednik Vlade RH Ivo Sanader, nakon obilaska sajma u pratnji ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete zaustavivši sa na štandu Hrvatske turističke zajednice.

Uz bubnjeve Rapskih samostreličara premijer Sanader otvorio je jutros sajam na kojem je Hrvatska zemlja partner zajedno s premijerom Bavarske Edmundom Stoiberom koji je novinarima kasnije izjavio da je glavna točka njihovog razgovora bilo članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Želio bih da do kraja predsjedanja Njemačke Europskom unijom bude točno utvrđen rok za primanje Hrvatske u članstvo, rekao je Stoiber pojasnivši da je to čvrsta želja brojnih zemalja članica EU.

foto: Marin Aničić, Novi listPremijer Sanader rekao je da očekuje dobru turističku godinu, jer imamo sve više kapaciteta, no izrazio je zabrinutost u konačan ishod turističke godine koja će, prema njegovim riječima, u konačnici ovisiti o političkim prilikama na Kosovu.

Premijer je rekao da očekuje 50.000 posjetitelja na sajmu, što ima veliko značenje za promociju Hrvatske.

Hrvatska se na sajmu predstavlja na dva štanda, štandu HTZ-a na kojem posjetitelji mogu dobiti sve turističke informacije o Hrvatskoj i štandu HGK-a koji promovira proizvode sa znakom „Izvorno Hrvatsko“ i „Kvaliteta za Hrvatsku“ pod nazivom Be CROative.

Njemačka, a pogotovo Bavarska je glavno emitivno tržište Hrvatske, koja je prošle godine prekinula negativan trend i bilježi gospodarski rast od 2%. Iako je u 2006. godini hrvatski turizam pretrpio blagi pad u dolazaka njemačkih gostiju, u ovoj godini očekuju se bolji rezultati s njemačkog tržišta.

foto: Marin Aničić, Novi listPrvi dan münchenskog CBR-a večeras će se završiti u jednom od najstarijih hotela u Münchenu „Bayerischer Hof“ gdje se za najvažnije partnere, predstavnike društveno političkog života i medije priređuje Hrvatska večer na kojoj će se predstaviti tradicionalni hrvatski specijaliteti i odabrana autohtona vina.

Sutra će se u 12.00 sati održati konferencija za hrvatske i njemačke novinare, kojima će novosti u hrvatskoj turističkoj ponudi predstaviti državni tajnik za turizam Zdenko Mičić i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić te predsjednik HGK-a Nadan Vidošević



Pisane vijesti