Mičić: Najvažnije je stvarati kvalitetan turistički proizvod

Slika /arhiva/061117-huh1.jpg

Od 2002. godine do danas došlo je do udvostručenja broja kreveta u hotelima od četiri i pet zvjezdica, tako da danas brojimo 16.000 kreveta s četiri zvjezdice, dok se broj hotela sa dvije zvjezdice dvostruko smanjio. Statistike nadalje pokazuju kako tijekom drugog kvartala tekuće godine turizam ostvaruje 30% BDP-a, objasnio je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić okupljenim hotelijerima, sudionicima X. kongresa Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) koji se održavao tijekom 16. i 17. studenoga u Zagrebu.

Kako bi se nastavili svi pozitivni trendovi u turizmu, kazao je Mičić, potrebno je prije svega inzistirati na kvalitetnom turističkom proizvodu. Po njemu nije dovoljno investirati samo u promociju, već je važno stvaranje kvalitetnih turističkih destinacija. Tu se naravno i nameće nastavak pretvaranja nekadašnjih vojnih i industrijskih objekata u turističke i realizacija greenfield projekata, ali sve u skladu s prostornim planovima.

Kratkom analizom dosadašnje turističke godine, uz izvrsne rezultate, državni tajnik Mičić još jednom je naglasio probleme kao što su neprilagođena cjenovna strategija, pretjerana ambicioznost, ali i poteškoće u komunikaciji između hotelijera i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Pri tome je posebno naglasio činjenicu kako se na današnjem skupu koji je bio organiziran kao susret između hotelijera i predstavnika Vlade RH o temi aktivnosti i mjera za turističku 2007., nije našao niti jedan strani menedžer kao predstavnik inozemnih vlasnika u hrvatskom hotelijerstvu. 

Mičić je zaključio kako je cilj je razvijati turizam na način da Hrvatska mora imati preko 50 posto kreveta u hotelima sa četiri i pet zvjezdica.

O procesu daljnje privatizacije govorio je i pomoćnik ministra Robert Pende, koji je dosadašnji zakon opisao kao nezadovoljavajući s obzirom da nije rješavao važna pitanja kao što je radničko dioničarstvo. U međuvremenu su obavljene njegove nužne izmjene i očekuje se kako će krenuti u skoru proceduru.

Pende je dodao kako je drugi problem koji je otežavao investicije u turizmu neriješeno pitanje turističkog zemljišta, pojasnivši kako je izrada Zakona o turističkom zemljištu u međuvremenu prešla u nadležnost Ministarstva pravosuđa, ali isto tako postoje ozbiljne ambicije da se iznađe prijevremeno rješenje po kojem bi i vlasnici hotelijeri i Vlada RH zadovoljili svoje interese.

Predsjednik Predsjedništva i Izvršnog odbora HUH-a Franco Palma smatra da bi unatoč stalnim pozitivnim trendovima, trebalo obratiti pozornost na cijeli niz neriješenih točaka s kojima se suočavaju hotelijeri i restorateri. Po njemu analize ukazuju na činjenicu da sektor turizma još uvijek nije stimulativan za ulaganje, turističke plaće zaostaju 14-16% za prosječnim hrvatskim plaćama, što rezultira nezadovoljstvom radnika i nekvalitetnim kadrom, a sve to otežava podizanje kvaliteta hrvatskog turizma na razinu od četiri i pet zvjezdica i time se gubi u utrci s ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama.

 

 

 

  



Pisane vijesti