Hrvatsko izaslanstvo u obilasku francuske obale

Slika /arhiva/Francuska, 24.-28.10.2005;eiffel-tower-lb5.jpg

Predstavnici Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka sudjelovali su u obilasku obalnog područja Francuske i upoznali sustav zaštite obale od erozije mora te načine zaštite okoliša i prezentaciju turističke ponude. U pratnji Dominique Lattoni iz Ministarstva turizma Francuske u posjetu su sudjelovali: Dubravka Lulić-Krivić, kontrolor zaštite mora,  Antun Vonić, načelnik,  Željko Benić, viši savjetnik, svi iz MMTPR te Matija Salaj, pomoćnik ministrice zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva i  Ratko Cimerman, suradnik u Zavodu za prostorno planiranje.

Izaslanstvo je nakon dolaska u Montpellier posjetilo turistički ured grada Sete koji je povezan sa sustavom državne uprave i zapošljava 15 osoba u promociji i izravnim kontaktima s turistima. Na tom je području uređen sustav zaštite od erozije mora, a uz izgradnju nove šetnice u pripremi je izgradnja novog turističkog naselja na ranijem močvarnom i nestabilnom području. Obilazak ovog područja završen je upoznavanjem s načinom zaštite obalnog područja, sve do turističkog naselja La Grande Motte koje ima status zaštićene graditeljske cjeline.

Članovi izaslanstva obišli su i županijsku regionalnu upravu te posjetili jedno seosko gospodarstvo na kojem im je predstavljen način zaštite okoliša i prezentirana turistička ponuda, kao i tradicijska gradnja. U posljednje vrijeme ovdje su pojačani pokušaji rasterećenja obale od velikog turističkog pritiska i razvoj turizma u zaobalnom dijelu.

Članovi hrvatskog izaslanstva sastali su se s predstavnicima Ministarstva turizma Francuske, Ministarstva vanjskih poslova i parlamenta te se upoznali s funkcioniranjem lokalne i središnje uprave. Predstavljen im je rad agencije Datar kao kvalitetan primjer suradnje raznih resora s lokalnom i regionalnom zajednicom. Također, održan je sastanak s predstavnicima Federacije seoskog turizma, Federacije planinara Francuske i drugih udruga.

Na kraju susreta održan je sastanak o suradnji Hrvatske i Francuske u turističkom području te zaštiti okoliša i zaštiti mora od onečišćenja.



Pisane vijesti