U devet mjeseci 9,3 milijuna turista

Slika /arhiva/Brac-w.jpg

Najnoviji statistički podaci potvrđuju ocjene o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone - broj dolazaka turista u prvih devet mjeseci ove godine povećan je za više od 6 posto, a broj noćenja za 7,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. 

Po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je u razdoblju od siječnja do rujna ove godine posjetilo gotovo 9,3 milijuna turista, koji su ostvarili 49,3 milijuna noćenja. Usporede li se ti podaci s onima iz istog prošlogodišnjeg razdoblja proizlazi da je u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj bilo 6,1 posto više turističkih dolazaka. To je 533 tisuće turista više nego u devet prošlogodišnjih mjeseci. Kod noćenja je pak zabilježen porast od 7,5 posto ili za gotovo 3,5 milijuna noćenja. Ta su povećanja ostvarili uglavnom gosti iz inozemstva, koji su u ukupnom broju turističkih dolazaka zastupljeni sa 86,5 posto, a u noćenjima sa više od 90 posto.

Stranih je turista u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj boravilo 8,01 milijuna ili 6,8 posto više nego lani, a sa 44,5 milijuna noćenja oni su, u odnosu na lanjske podatke, ostvarili porast od 8,1 posto.

Domaćih je turista bilo 1,25 milijuna ili oko 1,5 posto više, a sa 4,83 milijuna noćenja u plusu su za 2,5 posto.

U rujnu su, po prvim podacima Zavoda, ostvareni nadprosječni rezultati.

Tako je u rujnu zabilježeno 1,14 milijuna turističkih dolazaka, što je za čak 11,8 posto više nego u istom mjesecu lani.

Istodobno je ukupni broj noćenja premašio 5,6 milijuna, a to je za 11 posto više nego u prošlogodišnjem rujnu. (Hina)
 



Pisane vijesti