Hrvatska kandidat za europsku turističku destinaciju izvrsnosti

Slika /arhiva/logoEDEN.jpg

Republika Hrvatska je zajedno s još 9 zemalja nominirana za pilot projekt izbora „Europske turističke destinacije izvrsnosti“ s podtemom „Najbolje nove seoske destinacije“, odlučio je Savjetodavni odbor za turizam Europske komisije (TAC).

U svojoj obavijesti Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Europska komisija naglašava da su u izbor ušle Grčka, Mađarska, Irska, Belgija, Cipar, Malta, Austrija, Italija i Latvija, pa je tim više nominacija Hrvatske veliki uspjeh jer još nije članica Europske unije. Međutim, s obzirom na status zemlje kandidata, RH nema pravo na financijsku potporu (do najviše 50% troškova) na koju imaju pravo zemlje članice EU.

Tijekom 2005. Europski je parlament predložio Europskoj komisiji da se u EU provede izbor Europske turističke destinacije izvrsnosti. Nakon rasprava unutar Komisije, dogovoreno je da se krene s pilot projektom izbora "Europske destinacije izvrsnosti" za 2006. godinu, pri čemu bi se konačna objava i dodjela priznanja (ne i financijskih nagrada) održala za vrijeme 6. ETF-a u Portugalu krajem listopada 2007. Za temu ovog prvog natjecanja odabrane su seoske destinacije, pa je tako podtema za 2006. godinu "Najbolje nove seoske destinacije".

U Hrvatskoj će izbor za nacionalnog pobjednika provoditi Hrvatska turistička zajednica koja je ujedno i osmislila nacionalne kriterije na osnovu općih kriterija EU, pri čemu će se ocjenjivati uređenost, opremljenost, turistička ponuda, te ekonomski, socijalni, demografski, ekološki i kulturni utjecaj na destinaciju.

Od 10. siječnja do 28. veljače 2007. sustav turističkih zajednica moći će preko turističkih zajednica županija poslati kandidature za izbor nacionalne destinacije izvrsnosti s područja ruralnog turizma, a nakon toga će Povjerenstvo Glavnog ureda HTZ-a obići odabrana mjesta, te do 15. travnja 2007. izvršiti odabir i saopćiti odluku EK na sastanku TAC-a u Bruxellesu.

Ciljevi ovog pilot projekta su promicanje europskog turizma, ali i svih zemalja članica i regija, raznolikosti i kvalitete europske turističke ponude, promocija mreže nagrađenih destinacija, te poticanje drugih destinacija da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Nacionalni pobjednici bit će predstavljeni na 6. Europskom turističkom forumu (ETF) u Portugalu krajem listopada 2007., a omogućit će im se pristup posebno  određenom prostoru za uspješne destinacije na Europskom portalu turističkih destinacija (www.visiteurope.com) s namjerom da se stvori mreža europskih destinacija izvrsnosti. 



Pisane vijesti