Suficit tekućeg računa u trećem kvartalu 2,3 milijarde eura

Slika /arhiva/PE03553_.jpg

Zahvaljujući prije svega prihodima od turizma, na tekućem računu platne bilance Hrvatske u trećem tromjesečju 2005. godine ostvaren je suficit u iznosu od 2,26 milijardi eura, što je za 13,8 posto ili za 274 milijuna eura više nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Prihodi od turizma u trećem su prošlogodišnjem kvartalu bili visoki i iznosili su 4,1 milijardu eura ili 12,3 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Osim u turizmu, pozitivni rezultati u trećem tromjesečju 2005. bilježe se i kod drugih usluga  - od prijevoza prvenstveno pomorskog i zračnog. 

Istodobno je, međutim, nastavljeno jačanje neravnoteže u robnoj razmjeni s inozemstvom. Tako ni ostvareni rast viška u trećem kvartalu nije mogao 'pokriti' nepovoljna kretanja iz prve polovice godine, pa je kumulativno za prva tri tromjesečja prošle godine zabilježen deficit tekućeg računa platne bilance od 418 milijuna eura. U istom razdoblju 2004. taj je deficit iznosio 119,5 milijuna eura.

Uz rast robnog izvoza (izraženo u stalnom tečaju 2002.) za 10,2 posto te uvoza od 11,5 posto, negativni saldo u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih devet mjeseci prošle godine povećan je na godišnjoj razini za 14,5 posto.

Robni je izvoz, ostvaren u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara, usporen je u odnosu na isto razdoblje godine prije, kada je njegov godišnji rast iznosio 21,5 posto.

To je usporavanje pretežno posljedica manjeg izvoza brodova, što bi pak djelomično trebalo biti nadoknađeno većim doprinosom izvoza brodova ukupnom rastu izvoza u zadnjem tromjesečju 2005, napominju analitičari središnje banke.

Kod robnog uvoza (koji za devet mjeseci 2005. iznosi 13,7 milijardi USD) bilježi se porast za 1,7 postotnih bodova veći nego u prethodnoj godini, a glavni čimbenik ubrzanja ukupnog rasta uvoza je snažan rast vrijednosti uvoza nafte i naftnih derivata, što je pak rezultat povećanja njihovih cijena. (Hina)



Pisane vijesti