HFP: Osam ponuda za dubrovačke hotele 'Maestral'

Slika /arhiva/hot_maestral.jpg

Za kupnju 69,96 posto dionica Hotela Maestral iz Dubrovnika po početnoj cijeni od 72,16 milijuna kuna, odnosno nominalnoj vrijednosti dionica, danas je u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) otvoreno ukupno osam ponuda, a odluka o najpovoljnijem ponuđaču trebala bi biti donesena u rujnu.

Najveću cijenu za 360.802 dionice Hotela Maestral, i to od 120 milijuna kuna, ponudila je tvrtka Novi Kvarner iz Novog Vinodolskog, koja bi zatečenih 195 radnika zadržala na razdoblje od pet godine po sklapanju kupoprodajnog ugovora te u tri godine zaposlila još 60 novih radnika.

Ukupna ponuđena ulaganja te tvrtke u Hotele Maestral iznose 192 milijuna kuna, no prilikom otvaranja ponude utvrđeno je da ukupni iznos ne odgovara specifikaciji ulaganja, kao i da ponuđač nije dostavio nikakve podatke o bonitetu ili drugu dokumentaciju kojom bi potvrdio svoju financijsku poziciju. Ponudi je pak priloženo pismo namjere o uključenju Hotela Maestral u lanac Starwood Hotels & Resorts.

Tvrtka Kirkwood Capital iz Zagreba, zajedno s tvrtkom KNS Valda UAB iz Litve pak za dionice nudi 119 milijuna kuna te ukupna ulaganja od 29,2 milijuna eura. Uz zadržavanje zaposlenika na godinu dana te zapošljavanje novih 64 do 2011. godine, u ponudi se navodi i namjera uključenja u Hotela Maestral u hotelski brand The Accor Grupe.

Zadarski Rivijera Hoteli d.d. za dionice nude 102 milijuna kuna te ulaganje u naredne tri godine u iznosu od oko 30 milijuna eura, kao i zadržavanje zatečenih 150 zaposlenika na neodređeno te 45 na određeno vrijeme. Također, u godinu i pol planiraju zaposliti novih 60 radnika na neodređeno te 40 tijekom sezone.

Ovaj ponuđač Hotele Maestral bi uvrstio pod brand Terme SPA Rogaška, no prilikom otvaranja ponuda utvrđeno je da je zadarska tvrtka u ponudi navela određene ograde glede predloženog teksta kupoprodajnog ugovora, koje će se razmotriti do donošenja odluke.

Isti iznos za dionice ponudio je i povratnik s Novog Zelanda, Ivan Šimunović s Brača, inače vlasnik turističkog naselja Velaris u Supetru. Uz zadržavanje svih zatečenih te zapošljavanje 50-tak novih radnika, Šimunović nudi i ulaganje 272,41 milijuna kuna u naredne 4 godine, od čega 50-tak milijuna kuna u infrastrukturu, kao i uključenje u hotelski lanac Marriott.

Dubrovačka investicijska grupa, koju čine tvrtke IGH, PGM Ragusa, Alfa Plan, Bilina i Konel, za dionice je ponudila 85,25 milijuna kuna, a za poboljšanje kapaciteta Hotela Maestral ulaganje od 37,73 milijuna eura. U pet godina planiraju uz postojeće zaposliti i 40 novih radnika, a hotele uvrstiti u brand Ramada Plaza.

Jedan od suosnivača te grupe, tvrtka PGM Ragusa predala je i samostalnu ponudu, s cijenom od 82,5 milijuna kuna za dionice, te ulaganje od 35,16 milijuna eura i upošljavanje 50 novih radnika, uz postojeće.
Tvrta Aejo Beteiligungs, u sastavu austrijske hotelske grupacije Falkensteiner, ponudila je pak 81,5 milijuna kuna za dionice te ulaganja u iznosu do 60 milijuna eura. Ta je tvrtka u ponudi navela i kako već posjeduje 7,3 posto dionica Hotela Maestral, te kako uz zadržavanje sadašnjih radnika na dvije godine, planira zaposliti njih još 88.

Najnižu cijenu za dionice, od 72,88 milijuna kuna ponudila je tvrtka Dubrovnik Riviera Invest, koja bi u Hotele Maestral uložila 254,9 milijuna kuna te zaposlila 25 novih radnika.

Ovo je bio drugi natječaj za prodaju Hotela Maestral, koji upravljaju s pet hotela u zaljevu Lapad, a odluka o najpovoljnijem ponuđaču najavljena je za iduću sjednicu Upravnog odbora HFP-a u rujnu ove godine. (Hina)



Pisane vijesti