S radom započeli zagrebački turistički informatori

Slika /arhiva/header1[1].jpg

U cilju što boljeg informiranja turista koji obilaze Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s Turističkim informativnim centrom (TIC) uvela je uslugu Zagrebačkih turističkih informatora, čime je Zagreb postao jedan od prvih europskih gradova koji nudi uslugu "informacije u susret korisniku", rekla je na današnjem predstavljanju informatora direktorica TZGZ Amelia Tomašević.

Deset studenata, koji su prošli provjeru znanja stranih jezika, poznavanja grada te edukaciju u komunikaciji kretat će se u prepoznatljivim uniformama kroz četiri gradske rute na kojima ima najviše turista.

Informacije će im pružati na engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, španjolskom, hebrejskom i esperanto jeziku, a 'opremljeni' su i najznačajnijim telefonskim brojevima te mobilnim telefonima, planovima grada i sl.

Ujedno, informatori imaju i aparat za brojenje kontakata kako bi se utvrdila svrhovitost projekta, iako je, prema riječima direktorice Turističke zajednice, već prvi, jučerašnji dan na zagrebačkim ulicama pokazao da potreba za ovakvom uslugom postoji.

Ove će godine Zagrebački informatori turistima biti dostupni do 15. rujna ili nešto duže ukoliko se pokaže potreba, a iduće se godine očekuje da će s radom započeti krajem svibnja ili početkom lipnja.

Tomašević je istaknula kako Zagreb sve više privlači turiste, pa ih je tako u prvoj polovici ove godine bilo 6 posto više nego lani, odnosno 227 tisuća te su ostvarili 5 posto više noćenja, odnosno 436 tisuća.

Pritom je broj dolazaka stranih gostiju povećan za 8 posto, čemu su pridonijele i neke manifestacije, poput Smotre folklora ili Svjetskog prvenstva u streljaštvu, koje je okupilo oko 3.000 sudionika iz stotinjak zemalja. (Hina)



Pisane vijesti