HFP najavio nove natječaje za Hotele Živogošće i Podgora, ZRC Lipik, Bizovačke toplice

Slika /arhiva/hfp-ltif

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je danas da se uskoro raspišu novi natječaji za prodaju većinskih udjela u tvrtkama za koje u dosadašnjim pokušajima prodaje nije bilo interesa ili nisu dostavljene adekvatne ponude, a riječ je o Hotelima Živogošće i Podgora, Bizovačkim toplicama i ZRC-u Lipik.

Ponuda slovenskog Relaxa za kupnju 51,17 posto dionica Hotela Podgora odbijena je pak zato što je analizom ponude utvrđeno da se većina od ponuđenih 152,1 milijuna kuna ulaganja odnosi na podmirenje obveza te tvrtke, što je bio poseban uvjet natječaja, dok su eventualna kapitalna ulaganja uvjetovana dobivanjem svih potrebnih dozvola (lokacijskih, građevinskih i sl.).

Bonitetnom analizom Relaxa je pak ustanovljeno da je Relax visoko rizična tvrtka s negativnim kapitalom, te ju kao takvu "ne bi željeli vidjeti kao potencijalnog strateškog partnera Hotelima Podgora", rekao je Polančec.

Kako za 55,19 posto dionica Hotela Živogošće na prošlom natječaju nije bilo zainteresiranih, na današnjoj je sjednici odlučeno da HFP što prije pripremi novi.

Po početnoj cijeni nižoj za 80 posto od nominalne vrijednosti bit će ponuđeno i 99,41 posto dionica Bizovačkih toplica, dok će se većinski udjel u ZRC Lipiku nuditi po jednoj kuni.

Udio od 90,14 posto ZRC-a Lipik ponudit će se pod posebnim uvjetima, odnosno HFP predlaže da Ministarstvo financija na sebe preuzme preostalu otplatu jednog kredita za obnovu te tvrtke, o čemu će stav, prema Polančecovim riječima, zauzeti i uži kabinet Vlade. Dodao je i kako su sredstva iz tog kredita korištena neadekvatno, pa je o tome obaviješteno i Državno odvjetništvo, koje će provesti istragu.

Ponude za tu tvrtku trebale bi, među ostalim, sadržavati prijedlog popusta za podmirenje preostalih obveza ZRC-a Lipik, koje iznose oko 55 milijuna kuna.

Ujedno, utvrđen je i popis novih dionica za javne dražbe za pokriće kapitalnih izdataka Ministarstava mora, turizma, prometa i razvitka, te pravosuđa, na koji su uvrštene i dionice Apartmana Medena.



Pisane vijesti