Snažan rast zarada u globalnom turizmu

Slika /arhiva/ITB-logo_solo.jpg

U turizmu u svijetu zarade snažno rastu budući ljude od putovanja ne odvraćaju ni rat ni katastrofe, što je rezultiralo rastom turističke potrošnje od 4,5 posto u prošloj godini, kazao je predsjednik UN-ove Svjetske turističke organizacije, Francesco Frangialli.

Govoreći na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu, čelnik te međunarodne organizacije predvidio je prosječan 4-postotni rast globalne turističke potrošnje u nadolazećim godinama. Po njegovim riječima, neke od najsiromašnijih zemalja u svijetu bit će posebno na dobitku.

"Svaki dio svijeta profitira od toga rasta, no najslabije razvijene zemlje bilježe najviše stope rasta", kazao je, dodajući da su putovanja stvorila nova radna mjesta. Afrika je predvodila prošle godine s 8,1 posto većim prihodima od turizma.

No Frangialli je kazao kako treba više učiniti na očuvanju globalne klime, što je bila i glavna tema ovogodišnjeg berlinskog turističkog sajma ITB. Ustvrdio je kako je turizam nerijetko žrtva, kao što je to slučaj s alpskim područjima pogođenim nedostatkom snijega ili pacifičkim otocima kojima opasnost prijeti od rastuće razine mora, ali i da turizam sam izaziva klimatske promjene.

Nadalje, pozvao je zrakoplovne kompanije da se uključe u globalni sustav trgovine emisijama ugljika kako bi industrija dobila poticaja za razvoj zrakoplova s niskom emisijom štetnih plinova. (Hina/dpa)



Pisane vijesti