Festival "Sunčev pozdrav jeseni"

Slika /arhiva/Nin_pozdravjeseni_1.jpg

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina održan je festival „Sunčev pozdrav jeseni“, kod crkve sv. Križa, u koju su ulazili učenici osnovne škole i djeca iz vrtića, kao i znatiželjnici i turisti, provjeriti kakve to oblike crta sunce u središnjem dijelu crkve. Ova je crkva nazvana najmanjom katedralom na svijetu, a u prošlosti je služila kao sunčev sat i kalendar. Mnogi su naučili kako ona, u suradnji sa suncem, određuje početak jeseni, tvoreći unutar crkvene građevine sunčeve simbole i pokazujući vrijeme, što se zbiva i na prvi dan jeseni, dan ravnodnevnice ili ekvinocija.

Novi se festival javnosti predstavlja kao pregled različitih umjetnosti, od arhitektonske, povezane s gradnjom crkve sv. Križa, do sudjelovanja učenika u likovnim radionicama. Nadareni učenici, koji su marljivo slikali i na prvi dan ljeta, uz sunčev pozdrav jeseni nagrađeni su vrijednim nagradama te su najbolji dobili tablet računala.

Festival „Sunčev pozdrav jeseni“ ulazi u projekt Hrvatska 365 – razvoj manifestacija za produženje turističke sezone, a planovi turističkih radnika su da festival postane međunarodni, znanstveni, kulturni i pedagoški projekt za djecu, mlade i znatiželjne osobe.



Pisane vijesti