Festival Čarolija Izraela – ljeto u Zadru

Slika /arhiva/j120712-israel-magic1.jpg

U Zadru je proteklog vikenda svečano otvoren festival Čarolija Izraela – ljeto u Zadru, u sklopu kojega će, narednih dana, publiku zabavljati talentirani izraelski umjetnici. Na otvorenju su govorili glavni inicijator ovog kulturnog projekta, veleposlanik Izraela Yosef Amrani te gradonačelnik grada Zadra, Zvonimir Vrančić, kao suorganizator. Svečanom otvorenju prisustvovali su i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, kao i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Nakon službenog dijela svečanog otvorenja nastupio je ansambl Yamma i njegova pjevačica Talyi Solan. Ansambl je poznat po specifičnom zvuku s korijenima istočnoeuropske, balkanske, sefardske i jemenitske glazbe. Zadrani i njihovi gosti uživali su u nastupu te su se oduševili vokalnim sposobnostima pjevačice Talyie Solan, koja se smatra pravim osvježenjem na izraelskoj world music sceni.

Otvorena je i izložba litografija Menashea Kadishmana, koji je poznat po prirodnim motivima u svojim radovima, posebice simpatičnim ovcama. Kadishman je jedan od najpoznatijih izraelskih umjetnika, poznat po svojim slikama, crtežima, skulpturama i grafici. U mladosti je radio kao pastir u kibucu, a iskustvo s prirodom imalo je važan utjecaj na njegov kasniji umjetnički rad i karijeru.

Kako je Izrael i suvremenoplesna sila, što već godinama sustavno pokazuju i hrvatski festivali poput Tjedna suvremenog plesa i Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, jedan od vrhunaca programa 'Čarolije Izraela – ljeta u Zadru' nastup je kompanije čuvenog koreografa Baracka Marhalla s predstavom naslova 'Rooster'. Komad je nastao 2009. godine na temelju sljubljivanja biblijskih priča i jemenitskog folklora s dramom 'U očekivanju Godota' Samuela Becketta. Da program ne bi bio tako ozbiljan i tradicionalan, pobrinut će se Lior Suchard koji u svojim predstavama, uz ostale mentalističke trikove, gledateljima čita misli.

Velik dio programa ove manifestacije je i filmski, pa će zadarska publika i turisti moći na Forumu gotovo svake večeri vidjeti i ponešto iz recentnije produkcije bogate izraelske kinematografije. Među naslovima su 'Skreni lijevo na kraju svijeta', 'Noodle', 'Šlomijeve zvijezde', 'Hod po vodi' i 'Pitanje veličine'.



Pisane vijesti