Brnjac: Za jačanje konkurentnosti turističkog gospodarstva 21,5 milijuna kuna bespovratnih potpora

Slika /2022_photo_ilustrac/221019_web.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih potpora temeljem Programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna za 224 projekta na području cijele Hrvatske. Odluka je donesena temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu subjekata malog gospodarstva za dodjelu bespovratnih sredstava, na koji se prijavilo ukupno 403 projekta.

Ovogodišnji program nastavak je svih dosadašnjih aktivnosti Ministarstva turizma i sporta usmjerenih na poticanje razvoja turističkog sektora s ciljem jačanja konkurentnosti. Kako bismo osigurali dugoročni razvoj i uspjeh hrvatskog turizma te njegovu održivost važno je kontinuirano usavršavati i unaprjeđivati ponudu. Ovaj Program upravo je zato usmjeren povećanju standarda, kvalitete i dodatne ponude objekata za smještaj, razvoju turizma na turistički slabije razvijenim područjima, razvoju dodatnih sadržaja s ciljem razvijanja cjelogodišnjeg turizma te zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru. Kako bismo dodatno pomogli i području koje je bilo pogođeno potresom, dio sredstava namijenili smo za oporavak turističkog sektora Sisačko-moslavačke županije“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Program je sastavljen od dvije mjere, A i B.

Kroz mjeru A sufinancirano je 213 projekata u iznosu 20,96 milijuna kuna, a njome se podupire povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude smještajnih objekata (hotela, kampova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava) sufinanciranjem aktivnosti kao što su podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta, razvoj i unaprjeđenje dodatnih sadržaja, tematsko definiranje smještajnih kapaciteta, ulaganje u zeleno poduzetništvo, digitalizaciju i automatizaciju poslovanja, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom te plasman domaćih proizvoda kroz turizam.

Kroz mjeru B, vrijednu oko pola milijuna kuna, dodijelit će se potpora namijenjena za saniranje posljedica potresa i nastavak poslovanja ugostiteljskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji.
 
Rok za provedbu sufinanciranih projekata je 30. lipnja 2023. godine, a za dodjelu bespovratnih sredstava mogli su se prijaviti subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge.

Detaljnije informacije o Odluci možete pronaći OVDJE.



Priopćenja