Najavljen 16. Kongres hrvatskog kampinga - o zelenim i digitalnim kampovima

Slika /2022_photo_ilustrac/001_kuh21_bd_photo.jpg

Kamping udruženje Hrvatske će na 16. Kongresu hrvatskog kampinga okupiti vodeće predstavnike hrvatske kamping industrije, uz podršku Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta. Na najvećem okupljanju kamping industrije od 8. do 10. studenoga 2022. u Šibeniku okupit će se svi ključni ljudi iz hrvatskog kampinga, ali i oni iz čitave regije i EU. Hrvatski kampovi u zelenoj i digitalnoj tranziciji mogu postati još atraktivniji turistički proizvod, što pokazuje i interes za ovogodišnji skup.

Predstavnici Ministarstva turizma i sporta predstavit će Strategiju razvoja održivog turizma RH, a inozemni stručnjaci iz njemačkog ADAC-a, Leading Campingsa i drugih relevantnih institucija govorit će o tržištima i očekivanjima te iznijeti primjere najbolje prakse upravljanja kvalitetnom radnom snagom u svojim zemljama. Nadalje, predstavit će se Campmaster, prvi međunarodni europski diplomski studij iz održivog kamping menadžmenta, kao i projekt potpuno novog greenfield kampa Aminess Avalon 5*.

Na ključnom godišnjem okupljanju kamping industrije sudionici će se osvrnuti na rezultate ovogodišnje sezone te će govoriti o aktualnim temama hrvatskog kampinga i domaćeg turizma općenito, vezanih prvenstveno uz segment održivosti, zeleni i digitalni razvoj te u kontekstu radne snage u turizmu, s naglaskom na privlačenje i zadržavanje zaposlenika te motiviranje nadolazećih generacija za rad u turizmu. U bogatom programu osigurana su predavanja o ključnim emitivnim tržištima i promociji, primjerima dobre prakse u kampingu i mogućnostima bespovratnog financiranja itd.

U završnici kongresa održat će se veliki okrugli stol sa stručnjacima i predstavnicima kadrovskih službi vodećih turističkih tvrtki, a istoga će dana na sudjelovanje i obilazak kongresa biti pozvani učenici i studenti ugostiteljsko-turističkih škola iz županije, što će im pružiti priliku za pobližim upoznavanjem atraktivnost rada u kampingu te stjecanjem dodatne motivacije za zaposlenje i razvoj karijere u turizmu. Naime, temeljem Javnog natječaja Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje projekata udrugama u 2022. godini KUH-u odobren je projekt pod nazivom „Razvoj karijera u kampingu“ kao jednom od atraktivnih i perspektivnih segmenata održivog turizma Hrvatske. Ukupan proračun projekta iznosi 287.705,61 kn, od toga Ministarstvo sufinancira 68% projekta u iznosu od 196.429,91 kn.

Jedan od modula projekta pod nazivom Educirajte se i upoznajte svoje buduće poslodavce na kamping kongresu podrazumijeva uključivanje učenika i studenata svih ugostiteljsko-turističkih usmjerenja iz Šibensko-kninske i okolnih županija i njihovo sudjelovanje na dijelu kongresnih predavanja i edukaciju kako bi im se omogućio uvid u posljednje trendove kroz obilazak sajamskog dijela (kamping oprema, mobilne kućice, glamping objekti, sportski sadržaji itd.). Ujedno će dobiti priliku osobnog kontakta i individualnih razgovora s potencijalnim poslodavcima, predstavnicima struke i zaposlenicima sektora, čime se potiče jačanje interesa za razvojem karijere u kampingu.

Već tradicionalno, najboljim kampovima dodijelit će se posebna priznanja za kvalitetu kampova -Croatia's Best Campsites, OK mini camps kao i slovensko priznanje za kvalitetu kampova Naj Kamp Adria 2022. Posebno će biti istaknuta i ponuda domaćih i inozemnih proizvođača glamping šatora i mobilnih kućica, s novim modelima za 2023. godinu. Uz njih, svoju će ponudu izložiti i brojni  proizvođači i zastupnici prateće opreme za kamping industriju, koja je posljednjih godina sve bogatija te ima veliki izvozni potencijal za domaće tvrtke.

"Specifičnost našega kongresa je kombinacija stručnog i izložbeno-sajamskog dijela, a iznimno kvalitetni domaći i inozemni govornici te velik broj sudionika, turističkih djelatnika, donositelja odluka i predstavnika povezanih djelatnosti imat će priliku razmijeniti iskustva o najboljim praksama i trendovima koji nas očekuju u budućnosti, s naglaskom na zelenu tranziciju te održivu i digitalnu budućnost sektora. Takva održivo i digitalna budućnost predstavlja samu bit kamping proizvoda i ključ je učvršćivanja pozicije kampinga kao jednog od najuspješnijih i najatraktivnijih turističkih proizvoda u Europi", kazao je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.

Prijava za sudjelovanje na kongresu i detaljnije informacije o samom događaju dostupne su na web stranici www.camping.hr/kongres-2022Najave