Brnjac: Gotovo milijun kuna za turističke projekte srednjih strukovnih i umjetničkih škola

Slika /2022_photo_ilustrac/221208_mints_prom.jpg

S ciljem jačanja kompetencija učenika srednjih strukovnih i umjetničkih škola i  promocije zanimanja u turizmu Ministarstvo turizma i sporta je odobrilo sredstva za 13 projekata ukupne vrijednosti 975.300,00 kuna. Projekti su odabrani nakon provedenog Javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2022. godini.

Kroz ovaj program želimo motivirati mlade na usvajanje novih vještina i praktičnih znanja već tijekom njihovog obrazovanja, jer je praksa najbolji način na koji se mladi u turizmu mogu dodatno usavršavati. Projekte iz prethodnih godina predstavili su učenici zajedno sa svojim mentorima na Danima hrvatskog turizma u listopadu te su im dodijeljena priznanja. Ove godine u javnom pozivu smo povećali iznos sredstava, a poseban naglasak smo stavili na komponentu održivosti kako bismo podigli svijest o važnosti razvoja održivog turizma. Vjerujem kako upravo kroz ovakav praktičan i kreativan rad učenici dobivaju istinski poticaj za budući rad u turizmu, a svojim inovativnim i kreativnim rješenjima stvaraju temelje za nove uspjehe hrvatskog turizma“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac
 
Na Javni poziv mogli su se prijaviti projekti koji doprinose povezivanju obrazovnog sustava i poslodavaca u turizmu, poboljšanju pristupačnosti turistima s invaliditetom te ublažavanju utjecaja turizma na klimu i okoliš i obratno (ublažavanje - smanjivanje emisija stakleničkih plinova mjerama npr. energetske učinkovitosti, elektro-mobilnosti i sl. te prilagodbu klimatskim promjenama - korištenje rješenja zelene infrastrukture, digitalnih rješenja za rano uzbunjivanje o toplinskim valovima i ekstremnim vremenskim događajima, smanjenje otpada,  i sl.).
 
Ove godine Ministarstvo turizma i sporta povećalo je maksimalni iznos  sredstava koji se može zatražiti i odobriti - do 40.000,00 kn ukoliko projekt prijavljuje jedna škola te do 80.000,00 kn ukoliko se projekt prijavljuje u partnerstvu dviju ili više škola. Ukupno je na Javni poziv pristiglo 39 projekata, od čega 22 u partnerstvu.
 
Tijekom posljednjih šest godina, Ministarstvo je kroz program Promocija zanimanja izdvojilo 3,1 milijun kuna i financiralo 97 projekata.
 
Odluka o odabiru projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola u turizmu u 2022. godini objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta te ju možete pronaći OVDJE.

Priopćenja