Osijek, 24. svibnja 2022.

Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, održalo je 24. svibnja 2022. godine u Osijeku prvu od četiri regionalne radionice na temu pristupačnog turizma.

Na radionici su sudjelovali predstavnici turističkih zajednica, jedinica lokalne uprava i samouprave, razvojnih agencija, turističkih  tvrtki, strukovnih udruga, udruga osoba s invaliditetom te strukovnih škola.

Na radionici su predstavljene aktivnosti Ministarstva koje su se provodile u cilju poticanja jačanja pristupačnosti turističke ponude u našoj zemlji, natječaj sufinanciranja aktivnosti na ovu temu koji je u tijeku te primjeri dobre prakse koji su proizašli kao rezultat ovih aktivnosti.

Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljeni su primjeri nepotpunih rješenja, prijedlozi razumne prilagodbe koji ne iziskuju velika ulaganja i univerzalnog dizajna, bontona i potrebnih komunikacijskih vještina u pružanju usluga osobama s invaliditetom.

Na kraju su predstavljena tri primjera dobre prakse iz Osječko-baranjske županije, objekti koji su prilagođeni te motivi i iskustva vlasnika za implementacijom rješenja koja vode inkluzivnom turizmu.

U zadnjem dijelu radionice postavljano je nekoliko pitanja, razvila se rasprava te su predstavljeni i neki drugi projekti koji su u tijeku, a predmet su pristupačnog turizma.

Snimku radionice možete pogledati na poveznici: 
Sljedeće radionice održati će se u Osijeku, 24. svibnja, u Splitu i Dubrivniku, 18. i 19. listopada te u Opatiji i Puli, 8. i 9. studenoga 2022.