Uživajte sa mnom - gastronomski poziv na istraživanje baštine

Slika /arhiva/w2-130528-rm2.jpg

Nedavno objavljena knjiga priča i 100 recepata hrvatskog gastrobarda Radovana Marčića, naslovljena Uživajte sa mnom, predstavljena je večeras u bistrou RougeMarin u Zagrebu.

Knjiga, koju je objavio VBZ, predstavlja odmak od kuharice s izborom recepata i više je knjiga priča o jadranskoj tradiciji.

Uz recepte što otkrivaju i svjedoče o raznolikosti priprave hrane na našim prostorima, kako kaže autor "zaluđen morem, svoju strast prenosim na našu uzmorsku kuhinju", istodobno tekstovima u knjizi nastoji pojasniti način života ljudi uz Jadransko more i pomoći razumijevanju baštine i kulturnog identiteta. Knjizi i autoru, u ovoj je prigodi, zdravicu i nadahnut govor održao Zlatko Klanac, viši predavač matematike na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Književnik i gastronom Senko Karuza i Siniša Pavić, pisac i novinar, već su ranije ispisali pohvalne riječi o knjizi, a njezino je večerašnje predstavljanje, uz birana jela što se u njoj spominju, svojevrsni poziv na putovanje i istraživanje hrvatske gastronomske ponude, ali i sasvim poseban uvod u ovogodišnju turističku sezonu.

Radovan Marčić, rođen je u Zagrebu 1954. godine, a od mladih dana često plovi, pa je upoznao kuhinje svakog kutka na našoj jadranskoj obali. Osim u časopisu More, čiji je jedan od osnivača i član uredništva do 2011. godine, tekstove o plovidbi, očuvanju mora i gastronomiji objavljuje u nizu drugih tiskovina. Napisao je dvotomni Peljar hrvatskog Jadrana, svojevrsni nastavak ove knjige 1300 planova luka, lučica i uvala (prevedena na četiri jezika) te zbirku eseja i recepata Poslanice sladokuscima, a zajedno s Braslavom Karlićem autor je knjige Gustoza đita – Jadranski gurmanski peljar (prevedena na tri jezika). U koautorstvu sa Šimom Sušićem napisao je knjigu MasterChef, dnevnik pobjednika, a autor je i u zborniku tekstova o moru Jadranski arhipelag priča priče. Član je žirija „MasterChef Hrvatska“ na Novoj TV.



Pisane vijesti