UO HFP: Natječaji za hotele 'Živogošće' i 'Podgora'

Slika /arhiva/hfpgif

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je danas raspisati natječaje pod povoljnijim uvjetima za prodaju 80,34 posto dionica Hotela Živogošće i 73,17 posto Hotela Podgora.

Poziv za podnošenje ponuda za 243.247 dionica Hotela Živogošće raspisuje se, prema riječima potpredsjednika HFP-a Ivana Gotovca, po peti put, nakon četiri neuspjela pokušaja unazad pet godina.

Stoga će 80,34 postotni udio u toj hotelsko-turističkoj tvrtki biti ponuđen uz diskont od 80 posto, odnosno po početnoj cijeni od 18 milijuna kuna, a natječaj će biti otvoren 30 dana, uz mogućnost produženja u slučaju većeg interesa ponuđača.

Prema Gotovčevim riječima, Hoteli Živogošće imaju potpisan ugovor s turoperaterima Thomas Cook i Neckermann temeljem kojih su dijelom obnovljeni kapaciteti hotela, ali je i limitiran prihod, s obzirom da je određena cijena od 34 eura po sobi.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka i član UO HFP-a Božidar Kalmeta kaže kako je riječ o hotelima na vrlo atraktivnoj lokaciji, koja zaslužuje cijenu od barem 70 eura po sobi.

No, objekti su u lošem stanju, vrlo nisko kategorizirani, loše je i financijsko stanje Hotela Živogošće, koji godišnje stvaraju 6 do 7 milijuna kuna gubitka, zbog čega se resorno ministarstvo zalaže za što bržu privatizaciju, rekao je Kalmeta.

Uz uobičajene uvjete, prema riječima predsjednika UO HFP-a Damira Polančeca, budući će se vlasnik Hotela Živogošće trebati odreći i traženja odštete zbog ratne štete na hotelima.

Po peti će put biti raspisan i natječaj za Hotele Podgora, i to po početnoj cijeni koja je 15 posto od nominalne vrijednosti, odnosno po 14,87 milijuna kuna.

Gotovac je visoki diskont objasnio činjenicom da je i to vrlo zadužena tvrtka, koja godinama 'proizvodi' gubitke, po 4 do 10 milijuna kuna godišnje, a u kojoj se nije niti uspjela provesti financijska konsolidacija prodajom dijela objekata. (Hina)
 



Pisane vijesti