U pet mjeseci rast turističkih dolazaka za 4 posto

Slika /arhiva/Bol-plaza.jpg

Hrvatsku je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 1.762.059 turista i u turističkim je dolascima ostvaren porast od 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je 5.422.542 turističkih noćenja  na prošlogodišnjoj razini, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku. 

Službeni statistički podatci pokazuju da je rastu turističkih dolazaka u prvih pet mjeseci pridonio rast broja domaćih turista koji su ostvarili i više noćenja, dok je broj stranih turista ostao na otprilike prošlogodišnjoj razini, ali su ostvarili manji broj noćenja. 

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je više od 555 tisuća dolazaka domaćih turista, što je porast za 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je broj njihovih noćenja porastao za 16 posto, na više od 1,4 milijuna. 

Sa više od 1,2 milijuna dolazaka broj stranih turista je otprilike na prošlogodišnjoj razini, a ostvarili su više od četiri milijuna noćenja, što je pad za 4 posto. 

Glavninu noćenja, gotovo 74 posto, ostvarili su pak strani turisti, a u strukturi noćenja stranih turista najviše su noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (28,1 posto), Austrije (12,7 posto), Slovenije (9,6 posto), Francuske (8,7 posto), te Italije (8,5 posto). 

Statistički podatci o turizmu u komercijalnim objektima za prvih pet mjeseci pod utjecajem su podataka za sam mjesec svibanj u kojem je, prema podatcima DZS-a, broj turističkih dolazaka bio manji za šest posto u odnosu na svibanj prošle godine, a broj noćenja manji za 10 posto. 

Stoga je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno usporavanje rasta u broju dolazaka, te posebice u broju noćenja. Naime, statistika za prva četiri mjeseca ove godine govorila je o povećanju broju dolazaka i noćenja za 14 posto, odnosno 15 posto. 

No, glavna turistička sezone tek je počela, a dobri rezultati zabilježeni su i u lipnju tijekom kojega je, prema prvim podatcima turističkih zajednica, na Jadranu boravilo više od 1,3 milijuna prijavljenih gostiju, što je 10 posto više nego u istom mjesecu lani, a ostvareno je gotovo 6,8 milijuna noćenja ili 13 posto više. 

Tako je, prema podatcima Hrvatske turističke zajednice, od siječnja do kraja lipnja u Hrvatskoj zabilježeno pet posto više turista te šest posto više noćenja u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. (Hina)



Pisane vijesti