UNWTO o javno-privatnom partnerstvu u turizmu

Slika /arhiva/061010-cavtat.jpg

(foto: Željko Tutnjević, Dubrovački vjesnik)Javno-privatno partnerstvo u turizmu glavna je tema 9. zasjedanja Strateške grupe Svjetske turističke organizacija (UNWTO) koja je danas počela s dvodnevnim radom u cavtatskom hotelu Croatia.

"Očekujemo kako će Posedarje Rivijera biti prvi javno-privatni projekt koji će se dogoditi u Hrvatskoj kad je u pitanju turizam", rekao je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam istaknuvši kako je riječ o modelu koji se može primijeniti i na Kupare u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te među ostalim Turističko naselje Perna u Orebiću.

Da je riječ o vrlo važnoj temi o kojoj se dugo govori u Hrvatskoj, koja na tom polju ima ogromne mogućnosti (golf tereni i drugi projekti), ali koje se do sada nisu dogodile, potvrdila je članica Strateške grupe UNWTO-a Pave Župan Rusković, nekadašnja ministrica turizma.

Stoga će, uz razmjenu iskustava, članovi Strateške grupe, bivši ministri turizma, turistički stručnjaci i predstavnici Europske komisije i privatnog sektora tijekom dva dana zasjedanja pokušati dati odgovor na pitanje o načinu na koji će Hrvatska razviti nove projekte kako bi  se ostvarilo javno-privatno partnerstvo kako u turizmu tako i u drugim segmentima poslovanja.

Strateška grupa UNWTO-a osnovana je 1995. godine kao forum Svjetske turističke organizacije kako bi razmatrajući kretanja na svjetskom turističkom tržištu savjetovala o trendovima razvoja globalnog turizma. Ima 150 članova, a Hrvatska sudjeluje u radu organizacije od 1993. godine, s time da je 2003. od strane Komisije za Europu UNWTO-a izabrana u Izvršno vijeće ove međunarodne organizacije.

Dodatno priznanje za uspješne turističke rezultate i njen rad u UNWTO-u Hrvatskoj je iskazano krajem 2005., kada je izabrana da u dvogodišnjem mandatu predsjeda Komisijom za Europu nakon 14 godina vrlo uspješnog predsjedanja Švicarske.

U radu dvodnevnog skupa sudjeluju i glavni tajnik UNWTO-a Francesco Frangialli te njegov zamjenik Taleb Rifai. (Hina)

 



Pisane vijesti