U Nijemcima kršten izletnički brod

Slika /arhiva/NIJEMCI, 6.6.2009
U Nijemcima je danas kršten izletnički brod "Sv. Katarina", izgrađen u sklopu projekta "Eko rijeka Spačva i regija Po" (E.R.S.P.A), koji zajednički provode Općina Nijemci, talijanska regija Ferrara, Vukovarsko-srijemska županija te županijska i općinska turistička zajednica.

Krsna kuma broda "Sv. Katarina" bila je predstojnica Ureda predsjednika Vlade RH Katarina Fuček.

Brod je katamaranskoga tipa, u njegovu izgradnju uloženo je 217.000 kuna, može primiti 30 izletnika, a namijenjen je turističkom razgledanju rijeka Bosut i Spačva.

Izletnički brod "Sv. Katarina" blagoslovio je mjesni župnik Miro Tomas, a sve potrebne brodarske dozvole općinskom načelniku Ivici Klemu predao je Ivan Barović, kapetan vukovarske Lučke kapetanije.

Kroz projekt E.R.S.P.A. iz europskog predpristupnog programa PHARE 2006. osigurano je 150.000 eura, a dodatnih 50.000 eura osigurala je Općina Nijemci koja je i vlasnik broda.

Osim gradnje izletničkog broda projektom E.R.S.P.A. teorijski i praktično educirano je 10-tak mlađih osoba u gradnji riječnih čamaca, zanata koji polako izumire.

Kroz taj će projekt edukaciju za turističke vodiče proći još 20-ak osoba.

Općina Nijemci izletničkim brodom nastoji obogatiti svoju turističku ponudu i dodatno iskoristiti svoje turističke potencijale. Među njima je i ekološki očuvana rijeka Spačva, koja prolazi kroz hrastove šume "Spačvanskog bazena". (Hina)
 

Pisane vijesti