DEVETI VITEŠKI TURNIR U GORNJOJ STUBICI

Slika /arhiva/080613-vitez-s.jpg
Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i ove godine organiziraju deveti „Viteški turnir“ koji oživljava epizode iz života ovoga kraja u kasnom Srednjem vijeku, a održat će se u okolici dvorca Oršić i kod spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, u subotu 6. lipnja 2009. godine.
 

Viteški turnir, povijesno je događanje koje posjetiteljima pruža priliku aktivnog sudjelovanja u oživljenim epizodama iz života Hrvatskog zagorja, a događanja su vremenski smještena u razdoblje neposredno prije velike Seljačke bune, dok je u središtu zbivanja inscenirano natjecanje vitezova na konjima, srednjovjekovni plesovi i glazba, te spektakularna borba viteza i zmaja.

Manifestacija ima za cilj promovirati i istaknuti specifičnu turističku ponudu Hrvatskog zagorja, kroz projekt „oživljene povijesti” stubičkog kraja koji u cjelodnevnom zbivanju obuhvaća i niz drugih kulturnih i turističkih sadržaja s ciljem upoznavanja posjetitelja sa životom i običajima kasnoga srednjovjekovlja.

Turnir su obogatila i brojna druga događanja koja nam uprizoruju duh toga vremena i feudalnog društva 16. stoljeća. Uz srednjovjekovnu i renesansnu glazbu i plesove, kazališne predstave i radionice, te predstavljanje tradicijskih obrta, posjetitelji će naučiti mnogo o vremenu kada se na sajam odlazilo u odjeći koja se tkala kod kuće, s pletenom košarom u ruci, kada se vino pilo iz malog vrča srabljivca i kada se iznimno cijenila ljekovitost meda. Tako uz vitezove i dame u renesansnim haljinama, žonglere, ekvilibriste i lakrdijaše, veliko zanimanje pobuđuju i kovači, tkalje, košaraši, lončari, bačvari, medičari i kaligrafi, pa je ovo prava prilika za prenošenje znanja o ovim zaboravljenim, dragocjenim vještinama.
 

Najave