U Jadranu u deset mjeseci 11 posto više 'kruzera'

Slika /arhiva/zadar-w.jpg

U hrvatskom je Jadranu u deset mjeseci ove godine ostvareno 447 kružnih putovanja stranih brodova, što je 11,2 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, a na tim je brodovima bilo 19,3 posto više putnika ili njih 500.208, objavio je Državni zavod za statistiku.

Putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 649 dana boravka, što je 27,5 posto više nego u deset mjeseci 2004. Prosječno je na tim brodovima bilo nešto malo više od 1.100 putnika.

S obzirom na luke u koje su strani brodovi ušli prvi put u hrvatsko teritorijalno more većina od ukupnih desetomjesečnih kružnih putovanja stranih brodova u Hrvatskoj ili 429 ostvarena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Devet takvih putovanja zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji, sedam u Zadarskoj, a dva u Primorsko-goranskoj županiji.

Iz Zavoda navode i podatke o svim drugim lukama koje su strani brodovi na kružnim putovanjima u deset mjeseci posjetili za vrijeme boravka u Hrvatskoj, a po kojima je najviše posjeta ili 406 imala luka Dubrovnik.

Slijedi Korčula koja je imala 60 posjeta kružnih brodova, Hvar 26 posjeta, Split 25, dok je šibenska luka zabilježila 17 takvih posjeta.

Od ukupnih kružnih putovanja stranih brodova u ovogodišnjem ih je listopadu u hrvatskom moru ostvareno 87.

Na tim je brodovima u listopadu bilo 97.259 putnika, koji su prosječno u Hrvatskoj boravili 1,1 dan.

Prema zemlji zastave brodova u deset mjeseci ove godine najviše ih je, 106, na kružnim putovanjima u Hrvatskoj bilo iz Italije. Slijedi 97 brodova pod zastavom Bahama, iz Paname ih je bilo 65, s Maršalovih otoka 32, iz Velike Britanije 28, iz Grčke 26, a iz Francuske 17. (Hina)
 



Pisane vijesti