U Dubrovniku međunarodni simpozij o kulturnom turizmu

Slika /arhiva/060323-kt.jpg

U Dubrovniku je danas održan Međunarodni simpozij "Kulturni turizam: ekonomska korist ili gubitak identiteta", koji su organizirali Europska udruga povijesnih gradova i regija i Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Predsjednik Europske udruge povijesnih gradova i regija Louis Roppe, koja okuplja 19 povijesnih gradova iz 14 zemalja, pozdravivši sudionike, naglasio je kako je svrha takvih skupova istražiti ulogu kulturnog turizma općenito, ali i njegovu ulogu u održivu razvoju.

Govoreći o iskustvima grada Dubrovnika glede razvoja turizma i očuvanja kulturne baštine, gradonačelnica Dubravka Šuica istaknula je kako će izgradnjom nove infrastrukture grad poboljšati usluge, što će omogućiti turističku djelatnost u tijeku čitave godine. Najavila je i da će do kraja godine u Dubrovniku biti održana osnivačka skupština hrvatskih povijesnih gradova.

O iskustvima kulturnog turizma u Austriji, posebno u Tirolu, govorila je gradonačelnica grada Insbrucka Hilde Zack, podsjetivši da je Austrija jedna od najrazvijenijih turističkih zemalja u svijetu s više od 10 posto udjela od turizma u ukupnom gospodarstvu.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović rekao je kako "svi moraju raditi na promicanju odgovornog turizma u budućnosti jer, kad je baština posrijedi, uvijek postoji strah od lošeg gospodara ili lošeg gospodarenja". "Smatram da smo od 1999., kad smo promijenili Zakon o očuvanju kulturnih dobara, na dobru putu uspostave kvalitetna sustava gospodarenja baštinom", kazao je državni tajnik Antolović.

Sudionici Međunarodnog simpozija "Kulturni turizam: ekonomska korist ili gubitak identiteta" raspravljali su i o načinima ulaganja u kulturnu baštinu i ostvarenju prihoda bez gubitka identiteta i raznolikosti. Jer, kako su istaknuli, gubitak identiteta može biti negativna posljedica nagla razvoja kulturnog turizma. (Hina)



Pisane vijesti