U Bavarskoj otvoren turistički sajam f.re.e, Hrvatska zemlja partner - na otvorenju ministrica Brnjac i direktor Staničić

  • Slika /2023_WEBMINTS/1_230222_bavar001.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Münchenu otvoren turistički sajam f.re.e, najveći međunarodni turistički sajam u Bavarskoj na kojem je Hrvatska ovogodišnja zemlja partner. Sajam će biti otvoren do 26. veljače, očekuje se oko 120 tisuća posjetitelja, a uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača svoju će ponudu predstavljati i 27 hrvatskih suizlagača, hotelijera, agencija, prijevoznika, ali i turističkih zajednica poput TZ Kvarnera, TZŽ Splitsko-dalmatinske, TZŽ Dubrovačko-neretvanske, TZŽ Šibensko-kninske, TZŽ Zadarske, TZŽ Karlovačke, TZŽ Ličko-senjske i drugih.

„Nalazimo se na najvažnijem tržištu za hrvatski turizam, Njemačkoj, iz koje tradicionalno ostvarujemo najveći broj turističkih dolazaka i noćenja. Naš nastup i status Hrvatske kao zemlje partnera još je i važniji ako znamo da nam iz Bavarske dolazi najveći broj njemačkih gostiju. Ovo nam je izuzetna prilika za dodatnim isticanjem i promocijom hrvatskih destinacija, ali i odlična prilika za susrete s najvažnijim partnerima poput ADAC-a čiji su predstavnici naglasili kako je Hrvatska jedna od omiljenih i najpopularnijih inozemnih destinacija Nijemaca“, poručio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
 
Ceremoniji otvorenja sajma, uz direktora Staničića, prisustvovali su i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta RH, Reinhard Pfeiffer, direktor sajma f.re.e, Dieter Reiter, gradonačelnik Münchena, Sabine Jarothe iz Bavarskog ministarstva za gospodarska pitanja, državni razvoj i energiju i drugi.
 
„Njemačko tržište nam je iznimno važno i zato nam je cilj učvrstiti našu poziciju, ali i nadograditi je u kontekstu cjelogodišnjeg putovanja Nijemaca u Hrvatsku, također imajući u vidu trendove koji su se iskristalizirali u posljednje dvije godine, kao i dugoročni trend održivosti. U ovu godinu ušli smo s dvije velike novosti koje će olakšati putovanja iz Njemačke, a to je korištenje zajedničke europske valute, eura, i ulazak u schengensku zonu. To smo posebno istaknuli i kroz moto nastupa ovdje u Münchenu – Hrvatska nikad nije bila bliže, jer smatramo da će upravo te pogodnosti dodatno potaknuti njemačke turiste na kraća putovanja izvan ljetne sezone. Ovo predstavljanje slijedi i smjernice naše nove Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, jer kroz ovaj koncept predstavljanja želimo osigurati cjelogodišnji interes njemačkih turista za sve hrvatske regije i raznovrsne turističke proizvode“, poručila je ministrica Brnjac.
 
Program otvorenja sajma obogaćen je nastupom Alkara i alkarskih momaka koji su zauzeli formaciju na glavnom ulazu uz prigodni glazbeno scenski nastup, a koji je uključivao i Sinjske mažoretkinje. Potom se službena delegacija, kojoj su se priključili Nera Miličić, voditeljica Ispostave HTZ-a u Münchenu i Vladimir Duvnjak, generalni konzul RH u Münchenu, uputila u obilazak sajma, odnosno na hrvatski štand gdje ih je dočekala Alkarska četa, a tom su prilikom poslužene i prezentirane tradicionalne hrvatske eno-gastronomske delicije.
 
Tijekom prvog dana sajma odrađeni su i sastanci s najvažnijim partnerima, dok je hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines predstavio ljetni red letenja za 2023. godinu u sklopu kojeg se posebno ističe uvođenje nove sezonske linije koja će spajati München i Bol na otoku Braču. Ukupno gledano, Croatia Airlines tijekom turističke sezone planira povezati Hrvatsku s 22 međunarodna odredišta, odnosno 23 europske zračne luke, a zrakoplovi će pritom letjeti na 47 međunarodnih linija.
 
Inače, tijekom svih pet dana trajanja sajma program će biti obogaćen brojnim nastupima, prezentacijama i degustacijama putem kojih će posjetiteljima biti približena iznimno raznolika kulturno povijesna baština i bogata eno-gastronomija svih hrvatskih regija i krajeva, od obale do unutrašnjosti naše zemlje, dok je tijekom prva dva dana sajma prezentaciju različitih hrvatskih sireva i vina uz sommeliera osigurala Hrvatska gospodarska komora.
 
Podsjećamo, sajam f.re.e održava se u Münchenu više od 50 godina, a ovogodišnje izdanje sajma je prvo koje se nakon dvije pandemijske godine ponovo održava u punom formatu i bez ikakvih ograničenja pa se na sajmu nalazi oko tisuću izlagača iz 70-ak zemalja, koji predstavljaju svoje turističke ponude s posebnim naglaskom na putovanja, kampiranje i outdoor aktivnosti.

Pisane vijesti