HTZ objavljuje natječaj za projekte udruženih turističkih zajednica; osigurana sredstva i za turističke zajednice na nedovoljno razvijenim područjima i kontinentu

Slika /2023_WEBMINTS/230220_tvijece1.jpg

Danas je održana 22. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, na kojoj su članovi vijeća, između ostalog, usvojili odluku o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023. te Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023.

Riječ je o natječajima u sklopu kojih će se sredstva, osigurana iz Fonda za udružene turističke zajednice, odnosno Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, dodjeljivati za projekte istraživanja i strateškog planiranja, razvoj turističkih proizvoda, komunikaciju i oglašavanje te za projekte destinacijskog menadžmenta, kao i za projekte koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova.
 
„Ovim natječajima značajno doprinosimo sustavnom podizanju ukupne kvalitete hrvatske turističke ponude, promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju onih destinacija koje nisu u potpunosti ostvarile svoj turistički potencijal. Također, na ovaj način i dalje potičemo sustav turističkih zajednica na udruživanja koje tako mogu efikasnije koristiti financijska sredstva, ali i kvalitetnije upravljati turističkim destinacijama. Takvim pristupom svi zajedno doprinosimo jačoj prepoznatljivosti hrvatskih turističkih destinacija i stvaramo sustav održivog i otpornog turizma“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, naglasivši kako će natječaji biti objavljeni već danas.
 


Na sjednici Turističkog vijeća usvojena je i odluka o odabiru strateških partnera za provedbu promotivnih kampanja na inozemnim tržištima u 2023. godini za što su odobrene suradnje s turoperatorima i prijevoznicima u ukupnom iznosu od gotovo 3,4 milijuna eura s uključenim PDV-om.
 
„Danas smo donijeli važne odluke za razvoj i promociju destinacija u svim dijelovima Hrvatske, kao i za promociju na inozemnim tržištima. Najveća sredstva do sada, više od 8 milijuna eura, izdvojili smo za udružene turističke zajednice te za turističke zajednice na nedovoljno razvijenim područjima, za razvoj i unaprjeđenje turističkog proizvoda, projekte destinacijskog menadžmenta, kao i projekte istraživanja i oglašavanja. U hrvatskom zaobalju, kontinentu i unutrašnjosti leži iznimno velik turistički potencijal čijim korištenjem doprinosimo gospodarskoj revitalizaciji tih krajeva, ali i smanjenju opterećenja na visoko razvijene destinacije. Za predstavljanje na inozemnim tržištima izdvojeni su također dosad najveći iznosi, a u tom kontekstu bih posebno istaknula strateška partnerstva s avioprijevoznicima i turoperatorima, koja će ove godine, s povratkom europske konkurencije i dalekih tržišta, učiniti predstavljanje Hrvatske još učinkovitijim“, poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.
 
Dodajmo i to kako su članovi vijeća usvojili i odluku o odabiru medijskih agencija za izradu strategije oglašavanja i medija plana te provođenje marketinških aktivnosti na inozemnim tržištima u 2023. i 2024. godini uz mogućnost produljenja na 2025. godinu, a riječ je o ukupno 14 tržišta. Također, usvojena je i odluka o oglašavanju na Expediji, jednoj od najvećih svjetskih platformi za putovanja, a aktivnosti će se provoditi na tržištima Njemačke, Švedske, UK-a i SAD-a.

Priopćenja