U 2006. više turista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /arhiva/dbk-ner-zu.jpg

Dubrovačko-neretvanska županija u 2006. godini ostvarit će između 3 i 5 posto više turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na ovu godinu, a to je 950 tisuća dolazaka i 4,7 milijuna noćenja, kazao je direktor županijske Turističke zajednice Vladimir Bakić.

Istakao je kako su osnovni razlozi za umjereni optimizam u pogledu rezultata u idućoj godini vrlo povoljan imidž na međunarodnom turističkom tržištu te neznatan porast smještajnih kapaciteta.

Kao probleme naveo je još uvijek neobnovljene hotele stradale tijekom Domovinskog rata te hotele slabijeg standarda usluga u koje se ne investira.

Osjetit će se i posljedice ovogodišnjih prebukiranja koji su u nekim hotelima izmakli nadzoru te ozbiljno ugrozili poslovnu relaciju hotel-touroperator, a ovaj neprofesionalni odnos najviše će se osjetiti kod touroperatora iz Njemačke, tržišta sa kojeg je u 2005. godini zabilježen pad prometa od čak 13 posto, kazao je Bakić.

Naveo je kako je u prvih deset mjeseci ove godine u turistička odredišta Dubrovačko-neretvanske županije doputovalo 908 tisuća posjetitelja koji su ostvarili 4,58 milijuna noćenja, što je za 16 posto više nego u prethodnoj godini. Financijski pokazatelji porasli su za oko 25 posto.

Najveći broj gostiju bilo je iz Francuske i Velike Britanije, a značajni rezultati postignuti su i sa tržišta skandinavskih zemlja, Španjolske, Italije i Irske. (Hina)



Pisane vijesti