Privatizacija hotelskih tvrtki u 2005.

Slika /arhiva/hotel-opatija-w.jpg

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) ove je godine putem javnih natječaja "pronašao" kupce odnosno nove vlasnike za većinske dioničke pakete u šest hotelsko-turističkih tvrtki, na burzi su prodani većinski dionički paketi dvije takve tvrtke, a sveukupna vrijednost te prodaje iznosi 267,4 milijuna kuna.

Nakon tih prodaja, kako se doznaje iz HFP-a, u državnom je portfelju u većinskom vlasništvu ostalo još 14 hotelsko-turističkih tvrtki, dok ih je u manjinskom državnom vlasništvu još 78.

Tvrtke u većinskom državnom vlasništvu HFP namjerava ponuditi na prodaju javnim prikupljanjem ponuda, dok ostala društva planira ponuditi na prodaju putem burze. No, dinamika te prodaje u 2006. ovisit će, kako napominju, o novom privatizacijskom zakonu koji se najavljuje i priprema duže vrijeme.

Od šest hotelskih tvrtki koje su kupce našle na javnim natječajima u 2005. za četiri od njih - dubrovački Hotel Lapad, splitski Adriatic, Vodičanku iz Vodica te Sunčani Hvar - HFP je u 2005. i potpisao kupoprodajne ugovore s novim vlasnicima.

Za dvije pak tvrtke, Hotele Koločep te Kaštelansku rivijeru, HFP je odabrao kupce i pripremio kupoprodajne ugovore, čije se potpisivanje očekuje do kraja ove godine.

Većinski dionički paket Lapada (82 posto dionica) prodan je Atlanskoj plovidbi i Ingri za 23 milijuna kuna.

Tvrtka Neva Kerum za 170 milijuna kuna kupila je 87,83 posto dionica splitske tvrtke Adriatic, u čijem je sastavu poznati hotel Marjan.

 Vlasnikom 62 posto dionica Vodičanke postala je šibenska tvrtka Jolly JBS, plativši za taj paket 30 milijuna kuna.

Za tvrtku Sunčani Hvar, čija je prodaja počela još 2004., po prvi je put u Hrvatskoj primijenjen   model javno-privatnog partnerstva (JPP), a partner državi je postala luksemburška kompanija Orco Hotel Group, koja je za osnivanje JPP-a u Sunčanom Hvaru najavila ukupno ulaganje u  idućih pet godina od 600 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna za povećanje temeljenog kapitala, a 300 milijuna kuna iz kredita za uređenje objekata.

Novi vlasnici 88,86 posto dionica Hotela Koločep, nakon potpisivanja ugovora, trebala bi postati neprofitna ustanova Otok znanja iz Zagreba, što je ujedno i prvi put da se takva ustanova odabere za kupca neke tvrtke iz portfelja HFP-a. Za navedeni dionički paket obvezali su se platiti 22,21 milijun kuna.

Splitska Tulipan Grupa pak trebala bi postati novim vlasnikom Kaštelanske rivijere, za čijih su 70,73 posto dionica spremni platiti 18 milijuna kuna.

HFP je dva većinska dionička pakete hotelskih tvrtki prodao i na burzi putem javnih dražbi, i to 69,62 posto dionica Hotela Omišalj za 3,4 milijuna kuna te 89,41 posto dionica Lovora iz Lumbarde za 784.880 kuna.

Tijekom 2005. HFP je provodio i dva natječaja za prodaju crikveničkog Hotela Park, od čega je na drugi natječaj, nakon nekoliko produljenja rokova, stigla samo ponuda opatijske tvrtke Inula, koja je ponudila traženu početnu cijenu od 36,25 milijuna kuna. No, o toj se ponudi Upravni odbor HFP-a do kraja godine nije izjasnio.

Provedena su i dva neuspjela natječaja, za dubrovačke Hotele Maestral te HTP Korčulu, za koje su najavljeni novi natječaji i drugačiji modeli privatizacije.

Iako su tijekom godine najavljivani natječaji i za dubrovački Hotel Plat te crikvenički Jadran, HFP ih nije objavio.

Proces privatizacije hrvatskih hotelskih kuća u 2005. obilježila je i afera oko prijenosa 80 posto HFP-ovih dionica u opatijskoj hotelskoj tvrtki Liburnia Riviera Hoteli (LRH) na dva holdinga - SN i Dom.

Riječ je bila o nagodbi s tim holdinzima kojim su se trebali riješiti "repovi" iz kuponske privatizacije. Vlada je najprije dala, a potom nakon velike medijske i lokalne "buke", povukla svoju suglasnost na tu nagodbu, a te su dionice vraćene u državno vlasništvo.

Cijela je afera rezultirala i smjenom, sredinom kolovoza, predsjednika HFP-a Damira Ostovića a vršiteljem te dužnosti imenovan je Grga Ivezić. (Hina)

HFP i "Otok znanja" sutra potpisuju ugovor za Hotele Koločep
 Pisane vijesti