Turističko poslovno vijeće HGK o promjeni međustope PDV-a za turizam

Slika /arhiva/hgk-logo-ww.jpg

Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je sjednici zaključilo da bi zbog daljeg razvoja i investicija u turizmu bilo dobro da stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljske usluge ostane kakva je, 10 posto, te da treba osmisliti poticaje za domaće putničke agencije, male hotelijere i male kampove za investicije i povećanje prometa, posebno u predsezoni. Sjednica Vijeća, koje okuplja sve strukovne turističke udruge, sazvana je uoči Dana hrvatskog turizma (DHT), koji će se održati idući tjedan u Zadru, kako bi usvojila zaključke i prijedloge za sektor koje će poslati Ministarstvu turizma i Vladi.

Predsjednik tog Vijeća Franco Palma naglasio je da najavljeno povećanje međustope PDV-a za turizam na 13 posto nikako ne bi bio dobar potez. Smatra da bi trebala biti i manja od 10 posto, a ako se već mora povećavati da bude 11 posto. Time bi se još uvijek zadržala određena mogućnost za investicije i razvoj ponude, tim više što je i u konkurentskim zemljama ta stopa od 5 do 11 posto, i što nije prošla ni godina dana otkako je uvedena stopa od 10 posto.

Stavove o tome uskladile su gotovo sve strukovne udruge, hotelijera, malih hotelijera, kampova, restorana i putničkih agencija koje su, po riječima predsjednika Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske Zlatka Kukeca dodatno zabrinute za svoje poslovanje i opstanak, jer se njima u većini usluga primjenjuje stopa PDV-a od 25 posto, što je previše i potpuno nekonkurentno u odnosu na agencije iz EU-a.

Zbog pada prometa u ovoj predsezoni te posebno pada dolazaka i noćenja domaćih turista, Kukec je istaknuo da treba ponovo vratiti poticaje domaćim agencijama za domaće turiste u predsezoni što je zadnji put bilo 2011. i što se pokazalo vrlo uspješnim. Smatra i da zbog sličnih razloga treba bar za 2015. redefinirati sustav udruženog oglašavanja privatnog i javnog sektora koje operativno vodi HTZ.

Direktor ureda Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Adriano Palman i direktorica Sektora za turizam pri HGK Leila Krešić Jurić založili su se da se ubrza donošenje i primjena, ako treba i izmjena zakona o turističkom zemljištu te pomorskom dobru čije neprovođenje dovodi do stagnacije i manjih investicija u sektoru.

Savjetnik ministra turizma Ivio Bašić naglasio je da Ministarstvo turizma poklanja veliku pažnju svim navedenim pitanjima, ali da u ovoj gospodarskoj situaciji nije lako donijeti poticaje, kao i da će Ministarstvo nastojati da prijedlog međustope PDV-a za turizam bude drugačiji od trenutnog odnosno povoljniji.

Vijeće je ocijenilo ovu sezonu dobrom s očekivanim fizičkim i financijskim ostvarenjima koji će biti nešto bolji od lanjskih, uz napomenu Palme da ju ne treba ocjenjivati rekordnom, jer kad god se tako govori turizmu dođu novi nameti.

Uputili su i kritiku ministarstvima turizma i vanjskih poslova što se nisu na vrijeme organizirali zbog novog viznog režima pa je zabilježen pad prometa od oko 30 posto iz Rusije, Ukrajine i Turske.

Porast fizičkog prometa ove godine u hrvatskom turizmu pripisali su najviše porastima u privatnom smještaju, što nikako ne bi smjelo biti okosnica daljeg planiranja, dok su prihodi, posebno u ugostiteljstvu najviše rasli pod utjecajem fiskalizacije i snižene stope PDV-a od početka ove godine. (Hina)



Pisane vijesti