Tradicijske kvarnerske barke na riječkom Korzu

Slika /arhiva/1www-rijeka-hr.jpg

U okviru iznimno bogatog programa prvog Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije “Fiumare” koji se 6. do 10. lipnja ove godine održava na raznim lokacijama uz Mrtvi kanal i u Verdijevoj ulici, na Korzu je izloženo i pet tradicijskih kvarnerskih barki. Riječ je o rapskoj lađi, krčkoj pasari, lovranskom i kvarnerskom gucu te rovinjskoj batani koji će Kvarner i Istru predstavljati na Festivalu mora i mornara u francuskom Brestu.

"Svakomu tko voli more, vidjevši ove barke i jedra, zatitrat će srce i zasigurno će biti ponosan što je stanovnik ovoga područja. Festival mora izvrsno će se uklopiti u našu tradicionalnu regatu Fiumanku i stoga čestitam organizatorima na svim aktivnostima u kojima će idućih dana uživati Riječani i svi naši gosti", kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsjetivši da je izlaganje barki na Korzu pokrenuo interes za tradicionalnu barku falkušu.

Idejni začetnik izlaganja kvarnerskih barki na najprometnijoj riječkoj šetnici je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Sjevernog Jadrana. Njen predstavnik, profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci Robert Mohović, rekao je da je time ostvaren dugogodišnji san da ovaj važan dio kvarnerske baštine bude izložen i dostupan javnosti. Mohović je ujedno ukratko predstavio sve barke, posebno istaknuvši rapsku lađu kao arhaično plovilo, jer je riječ o izdubljenom trupcu. Krčka pasara poznata je na sjevernom Jadranu, a svaka ima svoj pečat, dok se lovranski guc svrstava među najljepše barke. Rovinjska batana veže se uz zapadnu obalu Istre, a njena specifičnost je ravno dno. Kvarnerski guc služio je pak za vožnju tadašnje austro- ugarske gospode.

"Hrvatska je, nažalost, nedovoljno percipirana kao pomorska zemlja, iako je dio mediteranskog kruga. Izlažući naše tradicijske brodice na Korzu željeli smo se, među ostalim, bolje turistički pozicionirati i istaknuti naše ogromne nautičke potencijale", kazao je organizator Festivala mora Nedo Pinezić, podsjetivši da je svečano otvorenje Festivala u četvrtak 7. lipnja u 11 sati na pozornici pored HNK Ivana pl. Zajca uz postrojavanje Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice.

Gradonačelnica grada Raba Rosanda Krstinić – Guščić istakla je da je izgradnju replike rapske lađe pokrenula Podružnica Matice Hrvatske. "Iako na prvi pogled ne privlači pažnju, rapska lađa predstavlja sve iz čega se krenulo ploviti", kazala je Krstinić- Guščić dodavši da zapisi o prvoj takvoj barci sežu u 1278. godinu.

Festival mora otvorit će gradonačelnik Vojko Obersnel pucnjem čepa pjenušca Udruge "Žlahtina". Tu će se okupiti predstavnici otočnih, primorskih i kopnenih gradova i općina koji će uz tradicijske barke i zaprežna kola, svoje autohtone proizvode izlagati na retro štandovima odjeveni u narodne nošnje. Demonstrirat će se tradicijski zanati, te ribarske i pomorske vještine, a prikazivat će se i filmovi o povijesti Rijeke. Među ostalim, organizirano će se moći razgledati znamenitosti područja Mrtvog kanala i kazališne kuće, a zainteresirani će se moći uključiti i u interaktivne brodomaketarske radionice, prisustvovati predavanjima o povijesti Rijeke te promocijama knjiga pomorske tematike.

Regata tradicijskih barki u akvatoriju riječke luke održava se 7. lipnja ove godine u 12,30 sati, a barke će iz Mrtvog kanala isploviti i u subotu 9. lipnja u okviru ovogodišnje Fiumanke. (Lj.M.P. ; www.rijeka.hr)



Pisane vijesti