- Objavljeno: 04.07.2009.
Tradicijska priredba "Krug naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti"
U Županji je danas održana tradicijska priredba "Krug naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno.
U programu, održanom na imanju Luke Galovića, sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.
Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreša te oruđe žeteoca kao što su kose i srpovi.
Direktor Turističke zajednice grada Županje, koja je i organizator priredbe "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti", Mirko Bačić istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju, ali i da se ožive već pomalo zaboravljeni narodni običaji.
Među mnogobrojnim posjetiteljima, koje su domaćini poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima poput guščjeg paprikaša, koji su Slavonci jeli za žetve, nalazili su se i turisti pristigli u Županju izletničkim vlakom "Žetelac express" iz Zagreba, organiziranim u suradnji s Hrvatskim željeznicama.
Posjetitelji su također imali prigodu vozit se zaprežnim kolima po poljima, a na izložbeno-prodajnom sajmu razgledati narodne rukotvorine i kušati slavonske tradicionalne prehrambene proizvode.
Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2008. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje. (Hina)
U programu, održanom na imanju Luke Galovića, sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.
Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreša te oruđe žeteoca kao što su kose i srpovi.
Direktor Turističke zajednice grada Županje, koja je i organizator priredbe "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti", Mirko Bačić istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju, ali i da se ožive već pomalo zaboravljeni narodni običaji.
Među mnogobrojnim posjetiteljima, koje su domaćini poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima poput guščjeg paprikaša, koji su Slavonci jeli za žetve, nalazili su se i turisti pristigli u Županju izletničkim vlakom "Žetelac express" iz Zagreba, organiziranim u suradnji s Hrvatskim željeznicama.
Posjetitelji su također imali prigodu vozit se zaprežnim kolima po poljima, a na izložbeno-prodajnom sajmu razgledati narodne rukotvorine i kušati slavonske tradicionalne prehrambene proizvode.
Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2008. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje. (Hina)