Taleb Rifai: Hrvatska je primjer uspješne turističke zemlje

Slika /arhiva/110913-dekl1.jpg

Hrvatska je turistička zemlja u kojoj je turizam iznadprosječno važan sektor za hrvatsko gospodarstvo koji čini oko 15 posto BDP-a. Jedan je od najvažnijih čimbenika zapošljavanja, te najvažniji kanal priljeva strane valute, izjavio je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za medije povodom Prve UNWTO međunarodne konferencije o turizmu i medijima, s temom „Turizam u glavnim vijestima“, koju je održao s Glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaijem. Završetak konferencije obilježilo je potpisivanje Zagrebačke deklaracije, dokumenta kojem je cilj bolje pozicioniranje turizma u medijima, pojačana suradnja turističkog i privatnog sektora s medijima, shvaćanje turizma kao pokretača gospodarskog razvoja, povećanje svijesti o vrijednosti turizma te prihvaćanje suvremenih komunikacijskih alata i tehnologija. Deklaraciju su u ime Ministarstva turizma i Svjetske turističke organizacije (UNWTO) potpisali ministar Bajs i tajnik Rifai.

Hrvatska je turistička zemlja u kojoj je turizam iznadprosječno važan sektor za hrvatsko gospodarstvo koji čini oko 15 posto BDP-a. Jedan je od najvažnijih čimbenika zapošljavanja, te najvažniji kanal priljeva strane valute, izjavio je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za medije povodom Prve UNWTO međunarodne konferencije o turizmu i medijima, s temom „Turizam u glavnim vijestima“, koju je održao s Glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaijem.

Riječ je o prvoj svjetskoj konferenciji o turizmu i medijima koja je, u organizaciji Vlade RH, UNWTO-a i Ministarstva turizma, održana u Hrvatskoj. Na konferenciji je sudjelovalo oko 500 sudionika iz 50-ak zemalja svijeta, među kojima i predstavnici najvažnijih svjetskih medija i turističkog sektora, istaknuo je ministar Bajs te naglasio kako činjenica da se u organizaciju uključila i Vlada RH, govori o njezinom značenju i važnosti kod izgradnje mosta suradnje turizma i medija. Službeni medijski partner događaja bio je CNN.

Hrvatska u posljednjih pet do deset godina predstavlja uspješan primjer turizma i danas je jedna od najvažnijih destinacija ne samo na Mediteranu, već i u cijeloj Europi, naglasio je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai, te istaknuo kako su ovakvi skupovi iznimno važni za turizam koji je, nakon naftne, automobilske i farmaceutske industrije, četvrta najveća industrija u svijetu.

Tijekom konferencije održan je niz predavanja i rasprava vodećih svjetskih stručnjaka iz područja turizma, medija i komunikacija.

Završetak konferencije obilježilo je potpisivanje Zagrebačke deklaracije, dokumenta kojem je cilj bolje pozicioniranje turizma u medijima, pojačana suradnja turističkog i privatnog sektora s medijima, shvaćanje turizma kao pokretača gospodarskog razvoja, povećanje svijesti o vrijednosti turizma te prihvaćanje suvremenih komunikacijskih alata i tehnologija.

Deklaraciju su u ime Ministarstva turizma i Svjetske turističke organizacije (UNWTO) potpisali ministar Bajs i tajnik Rifai.



Pisane vijesti