Svjetski turizam bilježi rast

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

U svijetu je u prvoj polovini ove godine putovalo 517 milijuna stranih turista, što je njih 22 milijuna ili gotovo 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a i do kraja ove godine očekuje se nastavak takvog trenda, podaci su i procjene Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Podaci o polugodišnjim kretanjima stranih turista u svijetu iz novog izdanja Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a pokazuju da su među svjetskim regijama najveći rast međunarodnih turističkih dolazaka, 6 posto, zabilježile obje Amerike.

Tome je najviše, po ocjeni UNWTO-a, pridonijelo ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, koje je toj zemlji od stranog turizma donijelo i 10 posto više prihode za prvih sedam mjeseci ove godine, a samo u lipnju i srpnju i do 60 posto više.

Amerike slijede regije Azije i Pacifika te Europe, koje su ostvarile poraste dolazaka stranih turista od po 5 posto u prvoj polovini ove godine, a njihove podregije, južna Azija i sjeverna Europe pritom su, kako ističu iz UNWTO-a, bili najbolji 'izvođači', s porastima dolazaka stranih turista od po 8 posto u odnosu na lanjskih prvih šest mjeseci. Znatne poraste, po 7 posto, ostvarile su i sjeveroistočna Azije te južna mediteranska Europa.

Za Europu se u barometru UNWTO-a navodi da je s porastom dolazaka stranih turista od 5 posto zadržala status najposjećenije regije u svijetu, s ukupno blizu 50 posto svih dolazaka stranih turista u svijetu, a što po analizi UNWTO-a potvrđuje i da je povjerenje potrošača u europsku turističku ponudu, usluge i atrakcije i dalje visoko.

U Africi je stranih turističkih dolazaka u prvoj polovini ove godine bilo 3 posto više nego lani, čemu je pridonio relativni oporavak turističkih destinacija u sjevernoj Africi, ali ono što će zasigurno negativno utjecati na rezultate ove godine na tom kontinentu je virus i bolest ebole (EVD). Po ocjeni UNWTO-a, to šteti cijelom afričkom gospodarstvu, posebice putovanjima i turizmu koji su u brojnim afričkim zemljama središnja aktivnost.

Jedina regija koja je u prvih šest mjeseci ove godine imala pad dolazaka stranih turista za oko 4 posto je Bliski Istok, pri čemu iz UNWTO-a kažu da se radi o ograničenim dostupnim podacima.

Povodom svih tih rezultata, koji ukupno u svjetskom turizmu nadmašuju UNWTO-ove dugoročne prognoze, glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai istaknuo je da turizam unatoč geopolitičkim i ekonomskim izazovima ipak nastavlja s pozitivnim 'izvedbama' što smatra i vrlo važnim za razvoj gospodarstva u brojnim zemljama, posebno za izvoz i otvaranje novih radnih mjesta. (Hina)



Pisane vijesti