Svečano otvorena manifestacija "100 posto zagorsko"

Slika /arhiva/111001-110z09.jpg

Sajamska izložba Krapinsko-zagorske županije "100 posto zagorsko", kojom se Zagrepčanima predstavljaju tradicijski zagorski proizvodi, kuhinja, obrti, te tradicija i kultura, otvorena je danas na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

"100 posto zagorsko" je manifestacija na kojoj se izlažu i prodaju poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

Sudjeluje više od 60 poljoprivrednih proizvođača, toplica, agroturizama, hotela, restorana, obrtnika, tvrtki, kulturnih ustanova i udruga. Na 50 izložbenih i prodajnih štandova izvorne proizvode Zagorja prezentiraju voćari, povrćari, cvjećari, medari, sirari, vinari i drugi.

Viteške borbe i mačevanje pokazat će Vitezovi zlatnog kaleža, koji su uz Muzeje Hrvatskog zagorja organizatori velikog Viteškog turnira u Gornjoj Stubici. Uz njih će Trgom u svečanim vojničkim odorama marširati Keglevićeva straža, udruge kuburaša i dvorskih plesova, tamburaši i vrhunski folkloraši, čak i jedna obitelj krapinskog pračovjeka, koja će pokazati način života neandertalaca.

Otvarajući manifestaciju Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je višestoljetnu povezanost Zagorja i Zagreba, a zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević pozvala je Zagrepčane da posjete manifestaciju i uživaju u mirisima i okusima proizvoda Krapinsko-zagorske županije. (Hina)

Zahvaljujući znanju, vještinama, radu, kreativnosti i entuzijazmu koji ljudi u Zagorju ulažu u svoj posao čije su rezultate kroz proizvode i usluge na manifestaciji „100% zagorsko“ izložili građanima Zagreba, Zagorje se danas prepoznaje regijom privlačnom za život i rad, odmor i rekreaciju daleko izvan hrvatskih granica.

Navodimo samo neke od ljudi i tvrtki koji su svojim djelima i aktivnostima lani i tijekom ove osvojili prve nagrade i vrhunske počasti, a koji svoje proizvode i usluge od petka također prezentiraju u okviru „100% zagorsko“ na Trgu bana Jelačića“:

  • Ivan Kožić, zlatna medalja za bagremov med 2010. na svjetskom natjecanju medara
  • Mini Mljekara Veronika – dobitnica 8 zlatnih medalja za mliječne proizvode na međunarodnom natjecanju u Novom Sadu 2011., a prethodnih godina također na istom natjecanju, te drugim međunarodnim natjecanjima redovno osvajala zlatne medalje za sir, kajmak, vrhnje
  • OPG Lamot dobitnik Zlatne plakete za bijeli ovčji sir na državnom natjecanju u Zadru 2010.
  • Tomislav Kuharić, četiri godine zaredom najbolji orač Hrvatske u kategoriji plugova premetnjaka, Prvenstvu Hrvatske u oranju 2010., 2011.
  • Nenad Micak, proglašen najboljim mladim vinarom 2011. u Hrvatskoj
  • Boris Drenški i vinarija Bodren i u 2011 osvojili zlato na Decanter natjecanju najpoznatijeg vinskog časopisa u sklopu London Wine Fair i ponijeli najprestižniju nagradu, Regionalni trofej, za ledenu berbu Bodren Bodren. Zagorskom vinaru to je već sedma zlatna medalja Decantera
  • Terme Tuhelj, dobitnik Zelenog cvijeta za najbolji kontinentalni hotel u kategoriji ***, već drugu godinu za redom
  • Villa Magdalena, jedan od 100 najboljih hrvatskih restorana, 2011. uvršten u prestižni austrijski gastro vodič za 2011. godinu kao top 30 restoran u Hrvatskoj
  • Zadruga „Puran zagorskih brega“, zagorski puran je prvi proizvod u kategoriji svježeg mesa koji je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla. Građani Zagreba danas imaju priliku degustirati jela od mesa zagorskog purana koje su za njih priredili kuhari agroturizma Lojzekova hiža
  • Tomislav Kožić, Zagorski chef pobjednik prvog kulinarskog natjecanja, listopad 2011., vrhunski je kuhar i chef BlueSun hotela Kaj
  • Tomislav Goluban, svjetski poznati blueser na usnoj harmonici, izvodi zagorski blues čime osvaja nagrade na jazz i blues festivalima po Europi

 



Pisane vijesti