Središnji državni portal: Sve informacije na jednom mjestu

Slika /arhiva/HR-EU-web-V-240x167.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te pomoćnik ministra uprave Darko Parić predstavili su projekt Vlade RH - Središnji državni portal i e-građani, koji je nastao s ciljem jednostavnijeg pristupa informacijama izvršne vlasti te je uspostavljeno centralno internetsko rješenje za informacije. Cilj je na jednom mjestu, nedvosmisleno, jednostavno i moderno prezentirati strukturu, funkciju i ulogu svih tijela državne uprave. Građani su dobili središnje internetsko mjesto za jednostavan pristup svim informacijama iz javne uprave, te sada mogu pretraživati informacije o javnim uslugama i/ili pratiti političke aktivnosti na jednom mjestu. Trenutno je dostupno više od 350 informacija, a ta će brojka s vremenom još rasti. Građani sada mogu mnogo jednostavnije pronaći, recimo, podatke o promjeni osobnih dokumenata ili upisima u srednju školu. Informacije se mogu tražiti pomoću ključnih riječi, po tipu ili temi. U Središnji državni portal integriran je i projekt Ministarstva uprave e-Građani, sustav koji omogućava pristup elektroničkim uslugama javne uprave jedinstvenim elektroničkim identitetom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te pomoćnik ministra uprave Darko Parić predstavili su projekt Vlade RH - Središnji državni portal i e-građani, koji je nastao s ciljem jednostavnijeg pristupa informacijama izvršne vlasti te je uspostavljeno centralno internetsko rješenje za informacije. Cilj je na jednom mjestu, nedvosmisleno, jednostavno i moderno prezentirati strukturu, funkciju i ulogu svih tijela državne uprave.

Građani su dobili središnje internetsko mjesto za jednostavan pristup svim informacijama iz javne uprave, te sada mogu pretraživati informacije o javnim uslugama i/ili pratiti političke aktivnosti na jednom mjestu. Trenutno je dostupno više od 350 informacija, a ta će brojka s vremenom još rasti. Građani sada mogu mnogo jednostavnije pronaći, recimo, podatke o promjeni osobnih dokumenata ili upisima u srednju školu. Informacije se mogu tražiti pomoću ključnih riječi, po tipu ili temi.

U Središnji državni portal integriran je i projekt Ministarstva uprave e-Građani, sustav koji omogućava pristup elektroničkim uslugama javne uprave jedinstvenim elektroničkim identitetom. Građani sada na siguran način mogu, uz nekoliko klikova, promijeniti svog liječnika, zaprimiti izvadak iz registra REGOS-a, roditelji mogu dobiti uvid u ocjene svog djeteta putem e-Dnevnika ili pregledati porezno knjigovodstvenu karticu. 

Elektroničkim putem objavljuju se javne informacije, pružaju personalizirane e-usluge te šalju osobne službene poruke korisnicima vezane za javne usluge, postupke i osobne statuse. Tako primjerice građani mogu dobiti obavijest MUP-a da im ističe osobna iskaznica ili putovnica te poziv da ju produže.

Saznajte kako postati e-Građanin te počnite koristiti usluge prijavom u svoj korisnički pretinac na pretinac.gov.hr.

Rješenje, kao i središnji državni portal, udomljeno je u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT d.o.o.), a po završetku projekta omogućit će se besplatno preuzimanje te objaviti i njegov izvorni kod. Na taj način, tijela javne uprave više neće morati plaćati uslugu dostupnosti vlastitih internet stranica, pa se samo u državnoj upravi na godišnjoj razini očekuju uštede do 2 milijuna kuna.



Pisane vijesti