Sportski praznici i Branko Omazić finalisti BeActive Awards Gala

Slika /2022_photo_ilustrac/221129_IMG_6390.jpg

U sklopu projekta Europski tjedan sporta Europska komisija svake godine organizira dodjelu nagrada BeActive Awards Gala, a danas su u Bruxellesu dodijeljene nagrade najboljima za 2022. godinu.

Ova dodjela nagrada jedan je od središnjih elemenata Europskog tjedna sporta, a pokrenuta je kako bi se dala podrška projektima i inicijativama posvećenim promociji sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: #BeActive Education Award, #BeActive Workplace Award, #BeActive Local Hero Award i #BeActive Across Generation Award.

Hrvatska je ove godine imala finaliste u dvije kategorije, Hrvatski školski sportski savez sa sportsko-edukativnim programom „Sportski praznici“ u kategoriji Education te Branka Omazića, osnivača i trenera prvog Atletskog kluba osoba s invaliditetom – Agram u kategoriji Local Hero.

Sportski praznici su besplatan sportsko-edukativni program koji je 2021. godine kao pilot-projekt uključio 76 različitih škola i 138 kineziologa koji su provodili aktivnosti s više od 11000 djece. U prošloj je školskoj godini proširen i uključio je 90 škola na 83 lokacije s 13576 djece i 175 kineziologa voditelja aktivnosti. Sve su aktivnosti financirane od strane Ministarstva turizma i sporta te se odvijaju pod njegovim pokroviteljstvom.

Branko Omazić atletski je trener osoba s invaliditetom, a sa svojim atletičarima osvajač je brojnih svjetskih i europskih odličja. Za svoje uspjehe odlikovan je priznanjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara za vrhunska ostvarenja u sportu osoba s invaliditetom te nagradom Hrvatskog olimpijskog odbora "Matija Ljubek" za životno djelo u području sporta.

Hrvatska je 2020. godine imala pobjednika u kategoriji Education, bio je to projekt „Šetnja oko Zemlje“ OŠ Petra Preradovića, dok je u 2021. godini u finalu bio humanitarni projekta II. gimnazije "Srce k'o kuća".

Priopćenja